WMO betekent Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Wmo is een afkorting voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Gemeenten geven ondersteuning thuis zodat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Dat doet de gemeente via via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Officieel heet deze wet Wmo 2015.
Wat valt onder de Wmo?
Bij deze ondersteuning kun je denken aan begeleiding, dagbesteding, hulp om de mantelzorger tijdelijk te ontlasten, een plaats in een beschermde woonomgeving voor mensen met een psychische stoornis, opvang als er sprake is van huiselijk geweld en opvang van mensen die dakloos zijn.
Als je een beperking hebt en niet langer met het openbaar vervoer kunt reizen, kun je gebruikmaken van alternatief vervoer zoals de regiotaxi of vrijwilligersvervoer. Ook woningaanpassingen die ervoor zorgen dat je langer thuis kunt blijven wonen vallen onder de Wmo.
Kun je subsidie aanvragen?
Ja. Als je een aanpassing van je woning nodig hebt om langer thuis te kunnen blijven wonen kun je aanspraak maken op een vergoeding op basis van de Wmo of een compensatie vanuit de Wet langdurige zorg. Deze ondersteuning kun je aanvragen bij je gemeente.
Iedere gemeente heeft het weer anders geregeld. Zo hebben sommige gemeenten een Wmo-loket waar burgers zich kunnen melden. Andere gemeenten hebben sociale wijkteams waar je terecht kan met een hulpvraag. Bij andere gemeenten kun je alleen een digitale aanvraag doen.
Als je gebruik wilt maken van subsidie bij het aanpassen van je woning moet je in ieder geval een melding maken van een beperking waarin je gecompenseerd wilt worden.
Hoe gaat een subsidieaanvraag in z’n werk?
Stel, je wil een traplift aanschaffen omdat je slecht ter been bent en traplopen niet niet meer gaat. Wil je daarbij gebruikmaken van een vergoeding vanuit de Wmo, dan maak je een melding bij de gemeente. Daarna moet er binnen twee weken een ‘keukentafelgesprek’ hebben plaatsgevonden met iemand van de gemeente. Dat keukentafelgesprek houdt in dat er iemand van de gemeente bij je langskomt om samen de mogelijkheden te bekijken. Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je niet alleen bent bij het gesprek. Twee mensen horen namelijk meer dan een. Daarnaast kun je altijd iets vergeten te melden, wat wel van belang is bij de aanvraag.
Aan de hand van dat gesprek komen onderzoeken, zoals bijvoorbeeld een medisch onderzoek. Zijn die onderzoeken afgerond, dan kan het gelden als een officiële aanvraag en moet de gemeente binnen twee weken een beslissing nemen of een traplift in der daad noodzakelijk is.
Ontvang je een traplift via de Wmo dan is dit helaas niet kosteloos. Afhankelijk van je vermogen en inkomen moet je namelijk een maandelijkse eigen bijdrage betalen. Als je een koopwoning hebt dan is de eigen bijdrage die je moet betalen waarschijnlijk zo hoog dat het voordeliger is om zelf een traplift te kopen of te huren. Je kunt ook een tweedehands traplift kopen. Voor andere aanpassingen in huis geldt natuurlijk ook dat je die waarschijnlijk beter zelf kunt aanschaffen als je in bezit bent van een koopwoning.
Tags: algemene, AWBZ, daklozenopvang, de wet, dossier, gehandicapten, geld, gemeente, handicap, huishouden, informatie, Maaltijdverzorging, maatschappelijk, maatschappelijke, ministerie, Ondersteuning, opvang, toilet, traplift, vervoer, Vervoersvoorzieningen, voorzieningen, vws, Welzijnswet, wmo, wonen, woning, WVG, zelfstandig, ziek, ziekte, Ziektekosten, zorg