Wat is een webshop?

Een webshop is een online winkel

Een webshop (ook wel webwinkel genoemd) is een website waar je spullen kunt kopen. Er zijn vele soorten webshops: van de simpele singleproduct webshops tot grote retailers als BOL die duizenden producten online verkopen. Aan het eind van de jaren ’90, het begin van 2000 kwam de webshop steeds vaker voor op het internet, het was de tijd dat er steeds meer mensen gebruik gingen maken van het internet en de mogelijkheden aan het ontdekken waren. Nu zijn er ontelbaar veel webshops te vinden en is er eigenlijk voor elke niche markt wel een webshop te vinden. Grote multinationals of retailers hebben wellicht eigen gemaakte software om de webshop goed aan te laten sluiten bij de daadwerkelijke winkelvoorraad, maar als kleine ondernemer heb je niet die middelen. Gelukkig hoeft dat ook niet, en zijn er tegenwoordig heel veel mogelijkheden om je eigen webwinkel te starten.

De software van Shopify wordt veel gebruikt bij de zogenaamde hobby webshops: mensen die zelf iets maken, en voor de hobby een webshop beginnen. Shopify is simpel te bebrijpen en kan prima ingezet worden voor winkels met slechts 1 product. Dit is echter geen limiet, ook als grotere verkoper kun je deze software gebruiken om je webshop op te zetten en te beheren. In Nederland is ook de webwinkelsoftware van Magento en veel gebruikte. Dit is open-source software en heeft op die manier dus ook de mogelijkheid om zelf te sleutelen aan de programmatuur als je dat zou willen. Een andere veel gebruikte combinatie is het gebruik van WordPress met WooCommerce: dit is dan een plugin (of eigenlijk meerdere plugins) om je website om te bouwen tot volledige webshop. Je kunt voorraad bijhouden, facturen laten genereren en nog veel meer. Maar je kunt het ook heel klein houden en enkel de mogelijkheid bieden om iets in de winkelmand te leggen en af te rekenen.

Het grootste probleem is wellicht dat je goed moet nadenken wat je wil, en daar dan de beste software bij gaan zoeken (en niet andersom). Vergeet hierbij ook niet de mogelijkheid tot uitbreidingen (als de webshop goed gaat lopen) en je moet natuurlijk ook rekening houden met het beheer van de webshop. Elk stukje software heeft de nodige updates, en op het gebied van webshop software zit hier vaak ook veel security updates bij, want je wilt natuurlijk niet dat je webshop gehacked wordt. Zie voor meer informatie de website van Ecommercenews.nlTags: , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.