Wat is een waterpijp?

Een waterpijp is een hookah

Een waterpijp is een apparaat voor het roken van (gearomatiseerde) pijptabak. In het Midden-Oosten is dit een traditie en wordt het veel gedaan in restaurants en caf├ęs. Het gebruik van de waterpijp is in het oosten uberhaupt heel normaal: ook op straat rookt men de waterpijp. Een waterpijp is ook wel bekend onder de naam hookah, nargileh, shisha of ghaliyan. Een waterpijp bestaat uit 4 delen:

  • Tabakskommetje: hier zit de rookwaar in
  • Metalen schacht: loopt van het tabakskommetje tot in het glazer reservoir
  • Vaas: gevuld met een vloeistof, meestal water maar soms ook melk
  • Slang: flexibele slang met mondstuk waardoor de rook wordt opgezogen


In het westen is de waterpijp ook steeds populairder aan het worden: er zijn trendy bars en Shisha lounges waar je kunt genieten van de waterpijp. Ook kun je thuis genieten van de waterpijp, je kunt bij Premium Hookahs ook online je Hookah bestellen. Een waterpijp is niet bedoeld om drugs mee te gebruiken, vaak denkt men dit wel, maar hiervoor is eigenlijk de Bong.

In de basis moet je een waterpijp als volgt gebruiken: vul de vaas totdat de stang 2cm onder water (of melk of welke vloeistof je ook gebruikt) staat. Zorg dat de stang met een rubber luchtdicht is verbonden met de vaas (als dit lastig is, kan je het rubbertje nat maken zodat die iets meer mee werkt). Daarna kan je het kolenschaaltje plaatsen over de bovenkant van de waterpijp. Dan kan je de tabak in de tabakskop plaatsen (wel goed verdelen), deze sluit je ook weer luchtdicht af met een dubbele laag folie. Dan kan je er met een steprikker of tandenstoker gaatjes in prikken. Plaats daarna het rubbertje voor de tabakskop op de bovenkant van de waterpijp en schuif de tabakskop hierop. Steek een kooltje aan, en als die roodlgoeiend is, leg je het op de folie (gebruik hiervoor een kolentang)/ Leg het kooltje aan de zijkant van de tabakskop en wacht eventjes. Tijdens het roken verplaats je het kooltje in een ronde beweging naar het midden.


Premium Hookahs

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.