Een water/water warmtepomp verwarmt je woning
Een warmtepomp je kan er de laatste tijd niet omheen. Met de plannen van de overheid om in 2050 helemaal van het gas af te zijn, komt de warmtepomp regelmatig om de hoek kijken als duurzaam alternatief. Maar wat is een water/water warmtepomp precies?
Een water/water warmtepomp verwarmt je woning met warmte die onttrokken wordt uit de aardbodem of via panelen op het dak of de gevel van je woning aan de buitenlucht. De warmte die daar ligt opgeslagen wordt omgezet in bruikbare energie en zo verwarm je met een water/water warmtepomp je woning duurzaam en heb je ook op een duurzame manier warm tapwater. Daarnaast kan een water/water warmtepomp ook zorgen voor de koeling van je woning.
Warmte uit de aardbodem? De zon verwarmt de aarde en de aarde slaat als het ware deze warmte op tot wel 100 meer diep. Naarmate de zon meer gaat schijnen wordt er steeds meer warmte opgeslagen in de aardbodem. Zo tegen het najaar, zelfs na een niet zo warme zomer, ligt er meer dan voldoende energie opgeslagen om je huis tot de volgende zomer comfortabel en vooral duurzaam te verwarmen. Bij het koelen van je woning werkt het precies andersom. Het systeem wordt dan als het ware helemaal omgedraaid. De kou die in de bodem ligt opgeslagen, na een winterperiode, wordt dan gebruikt om je woning mee te koelen. Daarom kan je heel duurzaam je huis verwarmen en koelen. Een warmtepomp heeft namelijk maar een beperkte hoeveelheid energie nodig doordat de energie uit de bodem wordt gebruikt in dit proces. Met deze vorm van hernieuwde energie heb je een zeer comfortabel binnenklimaat tegen lage kosten en je bent ook nog volledig van het gas af.
Tags: energie, gas, klimaat, koeling, warmtepomp, water, woning