Wat zijn tapas?

Tapas zijn kleine gerechtjes

Tapas is het meervoud van tapa, en is de benaming voor een Spaans aperitiefhapje. Vanuit de traditie is een taps een eetlust opwekkend hapje dat wordt gegeven bij een sherry, glas wijn of bier. In sommige horeca geleden wordt bij een besteld drankje dan ook automatisch een tapas gegeven. De oorsprong van de tapa is niet helemaal duidelijk, maar de meest logische verklaring is dat het van het Spaanse woord ’tapar’ afkomt wat bedekken (of afdekken) betekent, ontstaan uit de gewoonte om een drankje af te dekken met een stuk brood, of vlees zodat er geen vliegen in het glas komen.
Er zijn vele verschillende soorten tapas: warm, koud, vis, vlees, groente: het idee is dat alles kan en alles mag. Wanneer tapas als maaltijd genuttigd wordt is het idee om kleine bakjes of schaaltjes met de tapas op tafel te zetten zodat iedereen kan pakken wat die wil. Iedere Spaanse regio heeft de eigen gebruiken voor recepten en presentatie en hebben ook een eigen benaming, een aantal voorbeelden:

  • Pintxos: afkomstig uit Baskenland en bestaande uit een stukje stokbrood met daarop simpele tot culinaire variaties bij elkaar gehouden door een prikkertje.
  • Montaditos: bestaan al sinds de 15e eeuw en in twee soorten: schuin gesneden stokbrood met koud of warm beleg, of een mini pistoletje met daarin warm of koud beleg.
  • Banderillas: kleine koude hapjes die vooral in het noorden van Spanje bekend zijn. De ingrediënten zitten op een cocktailprikker die je in het geheel in je mond moet stoppen.

In Spanje is het normaal om van de ene tapasbar naar de andere te gaan: de ene is bekend om de grote keuze, de ander vanwege een specialiteit die nergens anders te krijgen is.

Honger gekregen? Bestel hier je tapas boeken

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.