Schurft is een huidziekte
Schurft (ook wel scabiës) is een besmettelijke huidziekte, veroorzaakt door de schurftmijt. De schurftmijt is een klein, spinachtig insect dat leeft in de hoornlaag (oppervlakkige laag van de huid). Deze schurftmijn graaft gangen in de hoornlaag en legt er eieren in. De uitwerpselen van de schurftmijt zorgt voor een afweerreactie van het lichaam, wat resulteerd in hevige jeuk en soms huiduitslag. Schurft is goed te behandelen en duidt niet op een gebrek aan hygiëne: iedereen kan het krijgen. Het is belangrijk dat bij behandeling ook mensen in de directe omgeving van de patiënt behandeld worden (ook wanneer deze mensen geen jeuk of huidafwijkingen ervaren).
Schurft wordt overgebracht door direct huidcontact met een besmet persoon, of slapen in een bed met besmet beddengoed. Een nacht in een hotel dat zelden het beddengoed was kan al een besmetting opleveren. De huidafwijkingen kunnen 2 tot 6 weken na de besmetting optreden en zijn vooral zichtbaar tussen de vingers, oksels, liezen (beschutte plekken van de huid). Schurft is de enige besmettelijke vorm van jeuk, en definitieve diagnose is moeilijke aan te tonen: het kan enkel met een microscoop.
Schurftmijt
Tags: afweer, afwijkingen, bed, bedden, Behandeling, besmet, besmettelijk, Besmetting, de huid, diagnose, eieren, gangen, hoorn, hotel, huid, huidafwijkingen, huiduitslag, insect, jeuk, leeft, mens, mensen, mijt, moe, oppervlak, oppervlakkige, persoon, plek, reactie, schurft, schurftmijt, vingers, zichtbaar, ziekte