Patentbloem is fijne tarwebloem
Patentbloem is geschikt voor het fijnere bakwerk (koekjes, taart). Het is bloem dat gemaakt is van het binnenste van het meellichaam van tarwe, maar een stuk fijner gemalen en gezeefd naar normale bloem. Wanneer je een recept hebt waar bloem in staat, wordt over het algemene de normale tarwebloem bedoeld. Patentbloem is de meest blanke bloem, dit komt door de extra malingen en het zeven. Patenbloem wordt ook wel Amerikaanse tarwebloem genoemd, het verschil zit in de verhouding van zetmeel en gluteneiwitten.
Tags: amerikaans, bloem, ei, eiwit, eiwitten, koek, meel, patent, patentbloem, recept, taart, tarwebloem, zeven
Tarwebloem wordt gemalen van tarwemeel. De zemelen zijn niet met het blote oog zichtbaar, dus zij zijn verder vermalen of afwezig. Daar waar het om tarwebloem gaat, onderscheiden we in Nederland twee hoofdsoorten, namelijk patentbloem en Hollandse tarwebloem. Patentbloem noemt men ook wel Amerikaanse tarwebloem. Het verschil zit in de verhouding tussen zetmeel en gluteneiwitten. Patentbloem bevat wat meer gluteneiwit en is daarom geschikt voor het bakken van produkten met een lange, elastische en luchtige structuur zoals brood. Hollandse bloem daarentegen bevat minder gluteneiwit, waardoor deze de lucht minder goed kan vasthouden. Deze bloem wordt daarom gebruikt bij de bereiding van produkten met een wat steviger en brosse structuur zoals zandgebak.
Er zit meer gluteneiwit in patentbleom en minder in Hollandse bloem maar hoeveel meer en minder is dat?