Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een pollen allergie

De medische term voor hooikoorts is pollinosis en is 1 van meest voorkomende allergieën. Mensen die hooikoorts hebben zijn overgevoelig voor pollen (stuifmeelkorrels) en krijgen een ontsteking van de slijmvliezen, die voornamelijk in de neus plaatsvindt. De naam is een beetje raar, want het heeft dus niets met hooi en/of koorts te maken. Het gaat om stuifmeel van bomen, grassen en onkruid. De wilg en de hazelaar geven problemen in februari-maart, de berk in april-mei en onkruid van april tot september. Voor grassen geld meestal de periode van half mei tot midden september. Klachten zijn waterige ogen, niezen, jeukende ogen en gehemelte. Sommige mensen hebben daarbij ook nog last van hoofdpijn en hoesten. De slijmvliezen in de neus kunnen opzwellen waardoor een loopneus kan ontstaan. Er zijn tests beschikbaar (drogist en huisarts) die kunnen aangeven voor welke pollen je allergisch bent. Hevigheid en reactie zijn per persoon verschillend, maar ook het weer heeft invloed: bij warm en droog weer waaien de pollen makkelijker door de lucht, waardoor meer mensen er last van hebben.

Kinderen hebben niet zo vaak last van hooikoorts, maar meestal beginnen de verschijnsellen voor het 25e levensjaar. Hooikoorts kan niet genezen worden, maar er zijn wel mogelijkheden om de symptomen te bestrijden. Vaak wordt antihistamine voorgeschreven, dit zorgt ervoor dat de jeuk en het opzwellen voorkomen worden. Bij hevige reacties kunnen ontstekingsremmende medicijnen worden voorgeschreven (zogenaamde corticosteroïden). Dit kan echter nadelige bijwerkingen hebben, dus dienen slechts beperkt gebruikt te worden.

Hooikoorts op volle kracht


Last van hooikoorts?

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.