Een banaan is een fruitsoort
Een banaan is een (licht) gebogen vrucht die heel gezond is. De banaan is dan ook niet voor niets een veel gegeten soort fruit.
De gedachte bij bananen zijn vaak dat het slecht voor de lijn is, en dat je er niet teveel van moet eten. Dit is echter niet waar: je kunt met een gerust hart elke dag een banaan eten, de banaan is zeer geschikt als verantwoord (en lekker) tussendoortje.
Waarom zou je een banaan willen eten:
- Bananen bevatten kalium, wat helpt om de bloeddruk te verlagen;
- In een banaan zitten oplosbare vezels die kunnen helpen bij diarree. Het beste werkt het als de banaan eerst gebakken wordt;
- Een banaan helpt bij het beschermen van je maag tegen maagzweren en maagzuur;
- Een banaan is van zichzelf al gezond, maar zorgt er ook voor dat andere gezonde voedinsstoffen beter worden opgenomen;
- Bananen helpen ook bij ‘vrouwenkwaaltjes’: Bananen kunnen helpen bij ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen en verbeterd ook het humeur tijdens PMS;
- Je krijgt energie van een banaan door de natuurlijke suikers. Veel sporters eten daarom ook bananen;
- B6 in bananen zorgt voor een betere samenwerking tussen spieren en zenuwen en kan je van een kater afhelpen (maak een bananenshake en je bent zo van je kater af).
In Suriname heeft men het over bacove als het gaat om de vrucht die rechtstreeks uit de schil gegeten kan worden, en heeft men het over banaan als het om groene bakbananen gaat. In Indische gerechten wordt een banaan meestal pisang genoemd (het Maleise woord voor de vrucht). Dit lijkt heel erg op de Afrikaans: piesang. De groene alcoholische drank Pisang Ambon dankt hieraan ook zijn naam. Wat ook lekker is bij een Pisang Ambon zijn bananenchips. Een bananenplant (of bananenboom) is eigenlijk een kruid, die volgens tuinbouwkundige definitie als groenten te boek staat. In de culinaire wereld is de banaan bekend als vrucht en het kan daarom zowel als nagerecht als tussendoortje gegeten worden. Een desserbanaan heeft een dikke schil die makkelijk van het vruchtvlees loslaat. De banaan zoals wij hem kennen is meestal geel, ongeveer 20cm lang, 3cm dik, licht gebogen en aan het uiteinde wat dunner. Vaak is de banaan van het Giant Cavendish ras, en nog specifieker: Valery kloon. Daarnaast heb je ook nog de appelbanaan, de bakbanaan, de babybanaan, de rode banaan, de golden banaan, en nog veel meer.
Hier wat lekkere recepten met banaan (bananenpannekoeken, gebakken banaan, gezonde koekjes met havermout en banaan, bananenijs, bananenbrood, etc)
Tags: aap, alcohol, alcoholische, ambon, apen, baby, bakken, banaan, banana, bananen, bananenboom, bananenbrood, bananenchips, bananenmilkshake, bananenplant, bananenshake, bananesplit, bloeddruk, chips, coeliakie, constipatie, darm, darmen, darmkanker, dessert, diarree, drank, droog, eiwit, element, energie, eten, fruit, geel, gegeten, gele, gepeld, gezond, gezonde, glucose, gram, groei, groeien, groen, groene, kater, kind, kinder, kinderen, klachten, maaltijd, milkshake, minder, mineralen, misselijkheid, moe, nagerecht, pisang, pisang ambon, rauw, recept, rijping, ruiken, schil, shake, smaak, snel, snelle, spier, spieren, sport, sporters, stof, suiker, toetje, tros, trosbanaan, vitamine, vitamines, voeding, voedingsmiddelen, zetmeel
No Responses