Zomertijd is een uur verder dan de standaardtijd
Binnen de EU loopt de zomertijd van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober. In de zomer komt de zon vroeg op, waardoor het al licht is als de meeste mensen nog slapen. Wanneer de klok verzet wordt, lijkt het dat de zon later op komt wat tot gevolg heeft dat het in de ochtend wat langer donker is en in de avond langer licht. De zomertijd is dan ook in 1916 ontstaan met als doel om energie te besparen.Met de huidige energie consumptie is dit nut inmiddels omstreden. Landen rond de evenaar hebben geen zomertijd en wintertijd, omdat het daar geen nut heeft. Ook grote landen als China en Japan hebben geen zomertijd ingevoerd. In Amerika en Australië doet niet elke regio mee, en is het dus afhankelijk van waar je woont of er een zomertijd is. In Nederland hebben we in de periode 1945 tot 1977 geen zomertijd gehad, door de oliecrisis is de zomertijd weer ingevoerd. Duitsland was het eerste land die de zomertijd invoerde om kolen te besparen in oorlogstijd. Overige landen volgden snel. De zomertijd gaat in op de nacht van zaterdag op zondag om 02:00, dan zet men de klok naar 03:00.
Tags: amerika, avond, besparen, china, consumptie, crisis, de huid, de zon, donker, duitsland, energie, evenaar, gehad, grote, ingevoerd, Japan, klok, kolen, landen, licht, maart, Nederland, ochtend, oktober, omstreden, ontstaan, oorlog, oorlogstijd, periode, slapen, standaard, standaardtijd, verzetten, vroeg, weer, winter, wintertijd, zomer, zomer-tijd, zomertijd, zomeruur, zondag
De zomertijd werd niet ingevoerd om energie te besparen maar om de recreatie sektor een boost te geven. Zowel de economische motieven als de extra inkomsten in de recreatiesektor zijn echter nogal omstreden (bron: http://www.tijdwolf.nl)
Leuk artikel over de zomertijd, kort maar krachtig!
De zomertijd is inderdaad in 1916 ingevoerd, maar de zomertijd heeft een geschiedenis die verder terug gaat. Het gaat namelijk al terug naar de Romeinen, want hun ritme van de dag was afhankelijk van de zon. Dat mis ik een beetje in dit artikel.