Plasma is geïoniseerd gas
Deze term zal vooral voorkomen wanneer het over verschullende types televisie schermen gaat. Het weergeven van beelden geschiedt bij een plasmascherm door middel van een paar honderdduizend minuscule lichtgevende beeldpunten of pixels. Dit geeft een hoge resolutie en het vermogen om veel details weer te geven. Bij het opstarten en afsluiten een “klikkend” geluid maken (dit komt door de temperatuurverschillen). Samen met de lcd schermen wordt plasma gezien als de opvolger van de klassieke tv schermen met beeldbuis.
Een plasmascherm zorgt in een afgesloten ruimte voor een (elektrische)spanning tussen 2 elektrodes. Een gas (xenon of neon) wordt geïoniseerd en dit zendt UV fotonen uit.
Zie de binnenkant van een plasma scherm:
Tags: afsluiten, beelden, beeldpunten, elektrische, fotonen, gas, gas xenon, lcd, lichtgevende, neon, opstarten, plasma, plasmascherm, resolutie, ruimte, schermen, televisie, temperatuur, temperatuurverschillen, tv, tvscherm, voorkomen
maar nog steeds weet ik niet wat plasma is.
wat is dat en wat kna je ermee???
mvg Robert
Het is een manier om televisie te kijken, er zijn tegenwoordig drie vormen: Plasma schermen, LCD schermen en LED schermen.
Wat is beter plasma of led tv?
En als je gewoon tv wilt kijken en de wii of playstation er op wil aansluiten wat kan ik dan het best kiezen?
Moniek
ik weet het ook nog steeds niet en moet het weten voor een belangrijke presentatie en moet het weten want daarom draait mijn presentatie. wil je me alsjeblieft het antwoord zeggen op deze pagina?
Plasma is geioniseerd gas. Een plasmascherm zijn dus vele kleine cellen met gas die onder invloed van elektrische lading ioniseren.
Of zoals op wikipedia staat:
Een plasmascherm werkt volgens het principe van gasontladingslampen zoals de tl-buis. Plasmaschermen bestaan uit miljoenen kamertjes (plasmacellen), die ingesloten zitten tussen twee glasplaten. De plasmacellen zijn gevuld met een mix van gassen, hoofdzakelijk xenon en neon. Voor en achter iedere cel bevinden zich twee elektrodes; achter de cellen de adreselektrodes, voor de cellen de (transparante) displayelektrodes, geïsoleerd en bedekt met een magnesiumdioxide beschermende laag. Wanneer er een elektrische spanning tussen deze twee elektrodes loopt, wordt het gas in de cel geïoniseerd. Het geïoniseerde gas, een zogeheten plasma, zendt ultraviolette (UV) fotonen uit. Deze fotonen botsen vervolgens op de randen van de cel, die voorzien zijn van een laagje fosfor. De energie die vrijkomt bij de botsing van fotonen met fosformoleculen wordt omgezet in warmte en zichtbaar licht. Door een ander type fosfor te kiezen, kan men de kleur van het vrijkomende licht aanpassen.
Bron:https://nl.wikipedia.org/wiki/Plasmascherm