Wat betekent Griep?

Griep is een infectie

Griep is een acute infectie van de bovenste luchtwegen (neus, keel, longen) en wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Officieel wordt er dan ook gesproken van influenza. Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Het begint vaak plotseling met koude rillingen, koorts hoofdpijn en spierpijn. Kenmerkend is de koorts, die kan binnen 12 uur oplopen tot 39 °C of hoger. De koorts duurt vaak 3 tot 5 dagen. Klachten als keelpijn en een droge hoest kunnen ook optreden. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken.

Het virus beschadigt het weefsel van de longen zodat er acute bronchitis of zelf longontsteking kan ontstaan. Je moet over een sterk en gezond lichaam beschikken, om griep af te weren. Sommige mensen zijn verzwakt door ouderdom of door chronische ziekten als diabetes, hart- en nierziekten of astma. Bij hen kan een besmetting te veel energie vragen. Deze mensen zijn vatbaar voor een infectie door een bacterie boven op de schade die het griepvirus al aanricht. In deze situaties kan griep dodelijk zijn. Dit is ook de reden dat veelal oudere mensen de griepprik krijgen, waardoor ze een aantal vormen van deze ziekte niet zullen krijgen. Een griepprik is echter geen garantie voor het niet krijgen van de griep.

Een gezond mens kan veel hinder ondervinden van griep en daardoor een tijd lang uitgeschakeld zijn van werk en sociaal leven. Mensen met diabetes zullen vaker moeten meten (en insuline spuiten) omdat de bloedsuiker hoger komt te liggen dan normaal.

Google probeert grieptrends te detectren door het analyseren van zoekopdracht rondom de griep. Klik hier om de huidige grieptrend te zien.

Tags: , , , , , , , , , , ,

2 Comments

  1. Rachiella Boejharat 05/10/2009

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.