Wat betekent AFM?

AFM betekent Authoriteit Financiële Markten

De AFM is een (onafhankelijke) toezichthouder op de financiële markten (hierbij moet je denken aan sparen, lenen (ook hypotheken), beleggen en verzekeren). Het streven van de AFM is het vertrouwen van de consument en bedrijven in de financiële markten te versterken (zowel nationaal als internationaal).
Een bedrijf moet zijn klant goed informeren over de financië diensten en producten die ze aanbieden. De AFM let erop dat iedereen zicht houdt aan de wetten die gelden. De AFM houdt toezicht op de volgende drie gebieden:

  • Financiële dienstverlening
    Personen en bedrijven die zich bezighouden met financiële dienstverlening moeten deskundig zijn, maar ook betrouwbaar en integer. De informatie die wordt verstrekt moet begrijpelijk en niet misleidend zijn. Dienstverleners moeten handelen in het belang van hun klanten, dat noemen we de zorgplicht.
  • Kapitaalmarkten
    De AFM handhaaft de regels die gelden voor mensen en bedrijven die actief zijn op de aandelen markt (en andere effecten). Beursgenoteerde bedrijven moeten koersgevoelige informatie op tijd naar buiten brengen, de AFM controleerd hier op, en bekijkt of men geen misleidende informatie verstrekt of dat er mensen gebruik maken van voorkennis.
  • Consumenten
    Ook consumenten kunnen met voorkennis handelen, hierop ziet de AFM ook toe (hierbij gaat het dan vaak om werknemers van beursgenoteerde bedrijven die eerder informatie hebben dan de buitenwereld.

Meer informatie is te vinden op de website van de AFM.

Webfilm Hypotheekadvies AFM

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.