Wat betekent aardschok?

Een aardschok is een aardbeving

Een aardschok, of aardbeving, is een schokkende beweging van de aardkorst. Ze vinden plaats als er in de aardkorst (plotseling) veel energie vrijkomt.
Deze energie plant zich voor in een golfbeweging vanuit het centrum naar de omgeving. Het punt aan de aardoppervlak daar zich hier loodrecht bovenop bevindt wordt het epicentrum genoemd.De meeste aardbevingen komen voor op een diepte van 30 kilometer, maar er zijn ook bevingen gemeten op 700 kilometer diepte. Gebieden rondom de Grote Oceaan, het Middellandse Zeegebied, Indonesië , Japan en Californië zijn bekende aardbevingsgebieden. Een beving onder de zeespiegel kan een vloedgolf of tsunami als gevolg hebben. Sommige aardbevingen zijn het gevolg van vulkanische activiteit en komen door het opzwellen (of weer wegzakken) van magma.

De sterkte van een aardbeving wordt uitgedrukt in magnitude en intensiteit: de schaal van Richter. Deze gaat ervan uit dat de lichtste trilling het getal 0 heeft, en als de trilling 10 keer zo zwaar is, het getal 1. Mensen voelen pas trillingen van 3 of hoger. Hier een klein overzicht van de kracht van deze richtersschaal:

  1. Niet merkbaar
  2. Niet merkbaar
  3. Lichte trilling (vrachtwagen die de straat inrijdt)
  4. Matig (schilderijen die slingeren, deuren rammelen)
  5. Sterk (vazen vallen, schoorstenen breken)
  6. Vernielend (grote schade, viaducten storten in)
  7. Vernietigend (meeste gebouwen zijn ingestort, rails zijn gebogen)
  8. Catastrofaal (steden verwoest, rotsen die scheuren)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.