Wat is vuurwerk?

Vuurwerk is een explosief

Vuurwerk is heel globaal een constructie van karton, papier, plastic, metaal en brandbare of ontplofbare mengsels van stoffen. Dat is natuurlijk een omschrijving waar je niet veel aan hebt, maar vuurwerk is dus iets wat je aan kunt steken en daarna een licht, geluid of rook effect afgeeft. Dit is een omschrijving waar je al wat meer mee kunt.

Vuurwerk bestaat al honderden jaren en werd vroeger vooral gebruikt om kwade geesten te verjagen: door alle knallen, rooksignalen en kleurexplosies zouden deze geesten en ergens anders hun heil gaan zoeken. Het werd in China vooral bij religieuze gebeurtenissen gebruikt: dat was het moment dat er geen kwade geesten welkom waren. In de middeleeuwen kwam het vuurwerk ook naar Europa, het werd toen niet alleen gebruikt voor het verdrijven van geesten maar ook als wapen (om de tegenstander bang te maken maar ook te verwonden). Ergens na 1600 begon vuurwerk steeds meer als iets feestelijks gezien en kwamen er ook steeds meer vormen van vuurwerk.

Materiaal als knalerwten, trekttouwtjes en sterretjes zijn in principe ook vuurwerk en mag je het hele jaar kopen. De meeste mensen beschouwen dit dan ook niet echt als vuurwerk, wel is het zo dat je het in winkels vaak moeilijk kunt vinden, behalve half december tot eind december. Dit wordt ook wel fopvuurwerk genoemd. Daarnaast heb je het normale consumentenvuurwerk dat vaak verdeeld wordt over knalvuurwerk en siervuurwerk. Knalvuurwerk is er vooral voor de explosie van het geluid, siervuurwerk is voor de sier en heeft vaak mooie kleuren.

In Nederland is het traditie om vuurwerk af te steken met het nieuwe jaar. Vooral jongeren houden van het knallen, op latere leeftijd is er meer waardering voor het siervuurwerk. In steeds meer gemeentes gaan geluiden op om het particuliere/consumenten vuurwerk te verbieden. In de praktijk zou dit betekenen dat het afsteken van vuurwerk illegaal is en dat enkel professionele partijen dit mogen doen. De reden voor het verbod is dat er veel ongelukken gebeuren met vuurwerk, en dat komt dan weer omdat veel mensen experimenteren met vuurwerken en eigen bommen maken. Er gaat vaak veel fout bij het afsteken van de zelf gemaakte constructies en van het illegale vuurwerk.

Maar deze maatregelen zijn helemaal niet nodig, er is tegenwoordig genoeg vuurwerk beschikbaar dat veilig is. In sommige gevallen word legaal siervuurwerk ook wel familievuurwerk genoemd: het is geschikt voor de gehele familie. Het is mooi om naar te kijken, het is veilig en gecontroleerd vuurwerk. Voorwaarde is natuurlijk wel dat volgens de regels wordt aangestoken: met een aansteeklont, dragen van een vuurwerkbril, en mocht het regenen en het vuurwerk niet af lijkt te gaan niet op een later moment nogmaals proberen af te steken. Dit kan gevaarlijke gevolgen hebben. Familievuurwerk zijn vaak grote stevige kartonnendozen met 1 lont maar die wel veel siervuurwerk de lucht in spuiten. Het is vuurwerk dat ook bij wind stevig blijft staan, je hoeft niet 20 keer in 5 minuten iets aan te steken en is dus geschikt om met de familie af te steken. Met dit vuurwerk zijn er weinig ongelukken en zijn er weinig problemen te verwachten, en kan iedereen blijven genieten van de nieuwjaarstradities zonder dat er een verbod op vuurwerk zou moeten komen.

Voor normaal vuurwerk (dus ook het zogenaamde familievuurwerk) gelden nog steeds regels, dus het mag nog steeds enkel 3 dagen voor oud & nieuw het vuurwerk kopen of verkopen (dus als je begin december vuurwerk ergens kunt kopen dan is dat illegaal). Tevens mag je als particulier ook niet meer dan 20kg kopen. Nu is het zo dat papier en buskruit niet heel veel weegt, maar voor de stevigheid wordt er vaak extra stevig (en dus wat zwaarder) karton gebruikt.

Afbeelding:
Pixnio


Tags: , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.