Wat betekent VPN?

VPN betekent Virtual Private Network

Een VPN is dus een virtueel (niet echt) prive netwerk. Een VPN is dus niet iets fysieks, maar het is dus een extra netwerklaag op je bestaande netwerklaag. Het is een versleutelde verbinding tussen netwerken via een openbaar netwerk. Dat klinkt misschien wat moeilijk maar dat is het allang niet meer. Vroeger werd een VPN vooral zakelijk gebruikt: om te zorgen dat je vanuit huis op een veilige manier kon werken en toch nog bij je bestanden op de server kon. Maar tegenwoordig is het grootste deel van de VPN gebruikers vooral voor privégebruik.

Klik verder om meer te lezen over wat een VPN is.

Een groot voordeel van een VPN is dat er geen pottenkijkers zijn. En je kunt natuurlijk wel denken, ik heb niet zoveel te verbergen, dus die pottenkijkers kunnen hun gang gaan, maar heel erg slim is dat natuurlijk niet. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk je telefoon. Je hebt tegenwoordig altijd je telefoon bij je, en wellicht maak je ook wel gebruik van openbare Wi-Fi. Als je bijvoorbeeld Ziggo klant bent, heb je de mogelijkheid om van alle ziggo wi-fi punten gebruik te maken. Is natuurlijk super makkelijk: want je stelt het wifi-netwerk 1 keer in, en op vele locaties kunnen je gratis gebruik maken van een fijne wifi verbinding. Het maakt niet uit waar je in de stad loopt of in welk cafe je zit: je telefoon pakt automatisch het beschikbare wifi netwerk en op die manier blijf je bij met het nieuws, je e-mail, je instagram, etc.

Het probleem hierbij is dat zo’n netwerk heel makkelijk te hacken is, zodat kwaadwillende alle data die over de lijnen heen gaan in kan zien. En je telefoon haalt om de zoveel minuten je mail op, misschien krijg je na afloop nog wel een Tikkie verzoek van je vrienden en maak je het meteen over. Met wat simpele hacks zit er iemand een koffie te drinken met z’n laptop open en pakt al die informatie van het wifi netwerk op. Dit betekent dus dat je wachtwoord voor je e-mail, je inlog voor je mobiel betalen app, etc. allemaal te onderscheppen zijn.

Een ander groot voordeel is dat je met een VPN vaak kan doen alsof je uit een ander land komt, en dat instanties als politie en de overheid niet kunnen zien wat je doet. Omdat je verbinding maakt met een andere server, gaat al je data over die server heen. En websites en applicaties denken dat je van die server vandaan komt. En als dat nog steeds wat wazig klinkt: zie het een beetje als een Skypegesprek dat je met je ouders hebt: je kunt zeggen dat je gewoon op je studentenkamer zit, maar in werkelijkheid zit je gewoon in je favoriete kroeg op het toilet omdat je vergeten was dat je nog even contact zou hebben. Je ouders denken dat je thuis bent, maar in werkelijkheid ben je ergens anders.

VPN providers zijn er in vele vormen en maten, de meeste internationale providers hebben meerdere servers zodat je kunt kiezen of je in Nederland connectie maakt, of in Amerika, of in Brazilie of ergens anders. Je kunt dit dan gebruiken om content te zien die in je eigen land niet beschikbaar is. Maar veel providers van content weten de IP-adressen van deze VPN providers en laten simpelweg geen content zien als je gebruik maakt van een VPN. Als dit de reden is dat je een VPN wilt gaan gebruiken, doen dan eerst goed onderzoek of je wel kunt doen wat je wilt.
Met alle privacy concerns die er tegenwoordig zijn, gaan steeds meer mensen juist om deze reden over op een VPN. De meeste VPN-providers houden namelijk geen logbestanden bij: als ze dan een verzoek van justitie krijgen om te laten zien wat je allemaal gedaan hebt, dan kunnen ze dat niet omdat ze deze informatie niet hebben. En de meeste sites werken natuurlijk gewoon nog, maar mensen vinden het gewoon niet prettig om zoveel informatie over zichzelf vrij te geven zonder dat ze dat zelf aangeven. Door gebruik te maken van een VPN kun je al veel informatie verbergen.



Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.