VPN wat betekent het?

Een VPN is een Virtual Private Network en daarmee leg je een beveiligde ’tunnel’ aan tussen je bijvoorbeeld je pc of smartphone en de VPN-server. Hoe kan je een VPN gebruiken bijvoorbeeld voor een MKB bedrijf…

De meeste bedrijven snappen het belang van online security en privacy maar al te goed. Online datalekken en het hacken van gegevens komt helaas steeds vaker in de zakelijke wereld voor. In de praktijk wordt vaak gedacht dat een degelijke security oplossing enorm complex en kostbaar is en wordt er daardoor uiteindelijk maar niks aan gedaan, hopende dat er nooit iets opspeelt.

De meeste bedrijven niet begrijpen, is dat het opzetten van een zakelijke VPN helemaal niet zo complex is en de online privacy van medewerkers enorm vergroot. Een zakelijke VPN versleuteld het online verkeer en beschermt zo tegen hackers en datalekken.

Het merendeel van de VPN providers hebben hier op ingespeeld en bieden speciaal voor zakelijke klanten, specifieke zakelijke abonnementen aan. Een VPN opzetten voor de mensen die voor je werken klinkt als een lastige en moeilijke ingreep, maar dit valt heel erg mee.

Zo bieden de meeste VPN providers tegenwoordig een mogelijkheid om de VPN op een router in te stellen. Dit houdt in dat alle medewerkers die gebruik maken van het bedrijfsnetwerk, automatisch voorzien worden van een beveiligde VPN verbinding.
Een grote plus want op deze manier hoeven medewerkers niet actief zelf een VPN applicatie op hun laptop of computer te installeren en deze aan te zetten. In de praktijk wordt namelijk vaak gezien dat medewerkers dit simpelweg vergeten of het maar gedoe vinden.

VPN en router

Het is vrij gemakkelijk om een VPN op een router in te stellen. De installatie kan wat verschillen afhankelijk van het type router maar bijna alle VPN providers bieden hiervoor een duidelijke online handleiding voor aan. Ook bieden de meeste VPN providers een goede support aan voor zakelijke klanten waarbij ze kunnen helpen met het instellen. Vaak is dit een kwestie van inloggen in de router en wat gegevens invullen.

Werken op locatie

Het instellen van een VPN op de router van het bedrijfsnetwerk klinkt natuurlijk als een mooie oplossing maar dit betekent wel dat medewerkers alleen beschermd zijn wanneer zij verbonden zijn met het bedrijfsnetwerk. Bij het werken op locatie wordt er dus geen verbinding gemaakt met het bedrijfsnetwerk en zal de medewerker niet beschermd zijn.

Vooral het gebruik maken van openbare wifi verbindingen kan een groot risico met zich mee brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de koffietent om de hoek. Hierbij is het risico groot dat jouw data afgeluisterd of gelekt kan worden. Dit is natuurlijk niet wenselijk met vertrouwelijke bedrijfsinformatie.

De oplossing hiervoor is het installeren van een VPN applicatie op de laptop zelf. Wanneer de medewerker dan op locatie werkt, kan hij of zij zelf de VPN activeren vanaf de laptop en is zo goed beschermd en wordt alle data versleuteld.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.