Wat is een voetbalschoen?

Een voetbalschoen is een schoen om mee te voetballen

Een voetbalschoen is speciaal gemaakt voor mensen die voetbal spelen. De eerst bekende voetbalschoenen werden gemaakt van hard leer, stalen punten en simpele noppen van metaal of leer. De noppen zorgen voor een betere grip. Rond 1950 werden voetbalschoenen lichter door synthetische materialen te gebruiken. De schoenen zelf werden ook lager, waar het voorheen meer een soort van laars was, werd het nu echt een schoen. Wil je meteen een nieuwe voetbalschoen kopen, kijk dan bij de voetbalshop van Decathlon en je komt vast met een mooie nieuwe schoen het veld op.

Inmiddels zijn er zelfs verschillende type schoenen:

 • Firm Ground (FG) schoenen: het type schoen dat lijkt op een allround schoen. De noppen zijn vaak langwerpig en rond wat zorgt voor een goede grip op gras. De noppen zijn meestal vast zodat je ze niet kan vervangen.
 • Soft Ground (SG) schoenen: deze schoen is vooral voor een wat netter en zachter veld. Deze schoen heeft metalen schroefnoppen, door de stroefheid van het metaal glijd je minder snel weg. Dit type schoen is vooral populair bij keepers.
 • Artificial Ground (AG) schoenen: schoenen die gemaakt zijn om te dragen op kunstgras. Met een steeds groter aantal kunstgras voetbalvelden is dit type schoen steeds gewilder. De noppen zijn meestal wat kleiner en een iets andere vorm en veel meer in aantal zodat je niet vast komt te zitten in het stroeve kunstgras.
 • Turf (TF) schoenen: dit type schoenen is vooral bedoeld voor harde ondergronden, denk aan een bevroren veld, gravel en bepaalde soorten kunstgras.
 • Indoor (IN) schoenen: deze schoenen hebben een platte zool (normale noppen zullen de vloer beschadigen) en een lichte kleur zodat er geen strepen op de vloer komen. De grip komt in dit geval dus niet door de noppen maar door een patroon.

  In het begin waren er niet veel merken of kleuren aanwezig in de voetbalschoenen, en kon men niet heel erg veel kiezen. De Dassler broertjes waren al sinds 1925 bezig met verwisselbare noppen. Doordat de noppen verwisseld konden worden, kon je dus ook de grip aanpassen op het veldtype en weertype. Maar de broers kregen ruzie en gingen apart van elkaar door met het maken van voetbalschoenen: de een richtte het bedrijf Adidas op en de ander begon met het merk Puma.

  Het voetbalmerk KIPSTA is wat recenter ontstaan: in 1998 begon dit merk, als ‘huismerk’ van Decathlon. Met de sportieve kennis van dit bedrijf, de liefde voor voetbal en ondersteund door verschillende Franse profvoetballers is dit merk inmiddels ook uitgegroeid tot een begrip. Een ander groot sport merk is natuurlijk Nike, die al 40 jaar bezig is met het maken van voetbalschoenen, nadat ze eerst bekend werden met vooral hardloopschoenen. Begin jaren 80 had Nike veel success met de voetbalschoenen doordat hun schoenen de Europa Cup wonnen. Eind jaren ’90 ging het helemaal hard met extra fabrieken en meer ontwikkeling. Bij Nike houdt men wel van verschillende kleuren en daar zijn dus ook veel keuzes in tegenwoordig, maar men blijft ook ontwikkelen: bijvoorbeeld de anti-clog zool, waardoor er minder modder aan de zool hecht en je dus niet zo snel uitglijd.

  Afbeelding:
  Decathlon


  Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.