Wat is vermogensbeheer?

Vermogensbeheer is het beheren van vermogen

Vermogensbeheer wordt ook wel eens asset management of investment management genoemd, en hierbij gaat het om het punt dat je je geld (of een gedeelte hiervan) laat beheren door een professional. De gedachte is vaak dat je een groot vermogen nodig hebt om hiervoor in aanmerking te komen, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn: ook normale mensen met het nodige spaargeld kunnen voordeel hebben van een vermogensbeheerder. Je eigen bank kan wellicht ook een vermogensbeheer afdeling hebben (maar het probleem is vaak dat deze pas beginnen met voor je te werken bij een vermogen boven de 350.000), maar het is ook mogelijk om gespecialiseerde vermogensbeheerders te raadplegen. Je kunt zelfs vermogensbeheerders vergelijken, op basis van je eigen wensen en eigen vermogen komt er dan de beste optie voor je uitrollen.

Bij het uitzoeken en vergelijken van vermogensbeheerders is het van belang om alle aspecten van de vermogensbeheerder in ogenschouw te nemen. Vaak kijken mensen als eerste naar de kosten, maar dat is slechts een klein gedeelte (daarbij: als het goed is worden die kosten meer dan goed gemaakt uiteindelijk). Het is zaak om goed naar het rendement te kijken van de verschillende vermogensbeheerders, en dan niet alleen van het laatste jaar maar het liefst van een wat langere periode. Op die manier weet je of het afgelopen geen toeval was, maar dat het een beheerder is die consequent een bepaald rendement kan handhaven. Een ander belangrijk punt in de vergelijking kan het beleid rondom beleggen zijn. Wordt er enkel in duurzame zaken belegd, of wordt er in twijfelachtige fondsen belegd? Uiteindelijk moet je jezelf ook in de ogen kunnen blijven kijken en het wel eens zijn met de beleggingen die je doet natuurlijk.

Het uiteindelijke doel is natuurlijk om meer geld te maken met het al bestaande vermogen. Vooraf kun je bespreken wat het einddoel is en in hoeveel jaar je dit wilt bereiken. Dit maakt uit voor de mogelijkheden en het risico dat wordt gelopen. Wil je in een korte tijd veel extra vermogen krijgen dan zal de vermogensbeheerder veel risico moeten nemen (hoe meer risico hoe meer winst of verlies er mogelijk is). En als het doel niet aansluit bij de risico’s dan zal er toch een ander plan gemaakt moeten worden. Periodiek is het verstandig om nogmaals alles door te nemen, om te zien of er wellicht bijgestuurd moet worden. Wellicht zijn er nieuwe fondsen beschikbaar die beter aansluiten bij je wensen, of vallen de resultaten tegen en moet er wellicht toch meer risico genomen worden om het einddoel te behalen. Maar het kan ook zijn dat het juist goed gaat en alles op rolletjes loopt, maar dat je toch liever een wijziging in het profiel zit. Een goede vermogensbeheerder laat je weten wanneer het verstandig is om wijzigingen aan te brengen en verzorgt daarnaast niet alleen het beleggingsprofiel maar zorgt ook voor de aan- en verkooptransacties op het juiste moment.Tags: , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.