Wat is een vectorbestand?

Een vectorbestand is een computerbestand van een tekening

Een vectorbestand bestaat uit wiskundige waarden waarmee een tekenprogramma ieder grafisch ontwerp haarscherp kan reproduceren in elke gewenste grootte. De lijnen waaruit het ontwerp bestaat, worden bij iedere weergave steeds exact door de computer berekend; de richting, de kromming en de hoek. Een logo, tekst of tekening is hiermee dus zonder kwaliteitsverlies gemakkelijk naar iedere gewenste schaal om te zetten. Met een bestand dat is opgebouwd uit pixels, zoals met de extensie jpg of gif, is dit niet mogelijk. Als zo’n bestand wordt vergroot levert dit een onscherp beeld op, waarbij duidelijk de blokvorm van de pixels te zien is. Een ander voordeel van een vectorbestand is dat het een relatief kleine bestandsgrootte heeft.

Grafische vormgeving

Vectorbestanden zijn te herkennen aan de extensie ai en eps achter de naam, bijvoorbeeld mijnlogo.ai of mijnlogo.eps. Dergelijke bestanden zijn te maken, te bewerken en te openen met grafische programma’s zoals Adobe Illustrator of CorelDraw. Grafische vormgevers ontwerpen in deze programmatuur tal van illustraties. Een vectorbestand is in feite opgebouwd uit een verzameling zogenaamde vectoren. Dit zijn berekeningen van de paden van de verschillende lijnen in een grafisch ontwerp. Elk pad heeft een beginpunt en een eindpunt, met daar tussenin een vorm. Deze vorm kan bijvoorbeeld een rechte lijn of lijn met een kromming zijn. Op een lijn kunnen verschillende ankerpunten liggen die dienen als richtingwijzers voor hoe de lijn moet lopen. Daarnaast staat er in het bestand informatie over de kleur van elke lijn en de kleuren van eventuele vlakken, zoals een rood ingekleurd vierkant met een blauwe lijn eromheen. Omdat de afmetingen en kleuren van een ontwerp gemakkelijk te wisselen zijn, is het werken met vectorbestanden voor ontwerpers en drukkers ideaal. Logo’s en afbeeldingen voor drukwerk en internet zijn zo in ieder gewenst formaat met een perfecte resolutie leverbaar. Voor gebruik op websites worden de bestanden veelal omgezet naar een png-, jpg- of gif-bestand. Ook kan een vectorafbeelding opgeslagen worden als een pdf-bestand. Dit is te controleren door een pdf-bestand te openen en in te zoomen. Als het beeld scherp blijft en geen pixels vertoont, is het een vectorbestand.

Vectorbestanden voor drukwerk en bedrukte artikelen

Bedrijfslogo’s en illustraties voor tijdschriften worden in eerste instantie vaak met een grafisch programma gemaakt en als vectorbestand bewaard. Andere bestandsvormen zijn hiervan afgeleid. Voor partijen die een logo gebruiken voor het bedrukken van papier en artikelen is een vectorbestand het meest geschikt. Een voorbeeld hiervan is de bedrukking van relatiegeschenken. Deze laten bedrijven vaak voor marketingdoeleinden bedrukken met een logo. Voor een opdruk van hoge kwaliteit op bijvoorbeeld mokken, zal een leverancier altijd naar een vectorbestand vragen. De afbeelding of het logo is dan namelijk heel gemakkelijk kleiner of groter te maken en dus passend voor de afmetingen van het betreffende relatieartikel. Bovendien levert het vectorbestand informatie over de originele PMS kleuren van het ontwerp. Dit biedt de zekerheid dat de juiste kleuren van de huisstijl van een bedrijf worden gebruikt voor het drukken. En dat is goed voor de herkenbaarheid en uitstraling van het bedrijf. Als er niet een vectorbestand beschikbaar is, bestaat er overigens soms de mogelijkheid om een ander soort bestand, een handgemaakte tekening of een geprint exemplaar via Adobe Illustrator om te zetten. Hierbij is enig verlies van details uit het oorspronkelijke ontwerp helaas niet altijd te voorkomen. Om een mooi resultaat te kunnen garanderen, is het werken met een origineel vector bestand in de meeste gevallen kortom een must.



Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.