Wat betekent VCA?

VCA betekent VGM Checklist Aannemers

In deze afkorting staat dus ook weer een nieuwe afkorting: VGM. VGM betekent in deze Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Het VCA is dus begonnen als een checklist, maar is inmiddels meer dan dat. VCA is een certificaat dat meer dan 1.5 miljoen mensen in het bezit hebben en is de standaard in veilig, gezond en duurzaam werken. De VCA is ontstaan in 1994 vanuit de petrochemische industrie, maar gaat inmiddels verder en meerdere branches van de Nederlandse industrie zijn vertegenwoordigd/bezig met de VCA. De VCA is bedoeld voor bedrijven om de werkzaamheden veilig en gezond uit te voeren en op die manier zoveel mogelijk ongelukken voorkomen. Een bedrijf met VCA certificaat werken met een systeem wat een aanvullig is op de bestaande Arbo regels op het gebied van de veiligheid, de gezondheid en het milieu. Natuurlijk heeft elk bedrijf zijn eigen specifieke manier van werken, maar omdat er op een zelfde manier gedacht wordt (en natuurlijk getrained is) werken VCA bedrijven goed samen op deze 3 belangrijke aspecten. Je merkt dit meteen op een locatie waar deze mensen aan het werk zijn: de communicatie verloopt soepel.

In de afkorting zit ook het woord checklist, maar dit betekent niet dat er continu op een lijst wordt gekeken of alles nog volgens de regels gaat. Wel is het zo dat er verschillende controle momenten zijn en lijsten waar mensen zich aan moeten houden. Door gebruik te maken van een lijst (of checklist) maak en houd je mensen bewust van de risico’s die er toch vaak zijn op een werklocatie. Het bewustzijn van veiligheid op de werkvloer is belangrijk voor het aantal bedrijfsongevallen: wanneer je bewust bent van de risico’s die er zijn, let je eerder op gevaren en zullen ongelukken minder snel voorkomen. Voor VCA kun je een VCA cursus volgen, zowel voor leidinggevenden als voor medewerkers. Je zult begrijpen dat er een paar verschillen zijn, maar dat er vooral ook veel overeenkomsten zijn. Iedereen binnen een VCA bedrijf moet tenslotten weten wat gevaren zijn, en hoe je hiermee om moet gaan.

Het hebben van een VCA diploma/certificaat is niet verplicht volgens de wet, maar de zaken die behandeld worden tijdens een VCA cursus zijn wel afkomstig uit de wet. Met het volgen van een cursus heb je dus gelijk kennis van de wet en regelgeving. Daarbij is het steeds vaker een eis van opdrachtgevers en bedrijven.Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.