Wat is time management?

Time management is het omgaan met tijd

Letterlijk vertaald is time management: tijdsbeheer, het is dus het beheersen van de tijd of het goed omgaan met de tijd die je hebt. Time management is dan ook een vorm van effectief werken. Vooral in het bedrijfsleven is time management een veel gebruikte term, en zijn er ook veel mensen die hier problemen mee hebben. In de basis heb je maar een beperkte tijd voor een bepaalde activiteit: een project moet op een bepaalde datum af, een product moet opgeleverd worden of andere mensen wachten op iets wat je moet opleveren. Een belangrijk aspect van time management is het bewust invloed uitoefenen op tijd die je besteed aan bepaalde activiteiten. Het kan dus al zo simpel zijn om niet teveel tijd aan e-mail beantwoording te besteden, hierbij is het vaak zo dat men zegt dat je niet direct op alle e-mail een antwoord hoeft te geven maar dat je een bepaald moment van de dag (begin van de dag, eind van de dag, na de lunch, etc.) een half uur neemt om e-mail te lezen en beantwoorden. Op deze manier heb je een vast tijdstip en duur bepaald en kan je de overige tijd besteden aan andere taken. Bij het bedrijf Het Effectieve Werken zien ze elke dag weer mensen die problemen hebben met time management.

Veel mensen falen op dit soort taken, met als grote valkuil dat je je vaak verkijkt op hoeveel tijd een bepaalde taak vergt: je bent dus te optimisitisch met wat je kunt doen op een dag en er wordt geen rekening gehouden met onvoorziene taken die voor kunnen komen. Dat is ook de reden dat het simpelweg wat lezen over time management en het een paar dagen proberen vaak geen effect heeft: mensen stoppen en vallen weer terug op oude gewoontes.

In een kantooromgeving heb je te maken met heel veel invloeden die er spelen en die ervoor zorgen dat je niet toekomt aan je eigen werk: collega’s die gewoon even komen buurten of met een spoed probleem zitten, een verjaardag waar je toch even wat tijd aan moet besteden of een nieuwe klant die belt met een leuke opdracht. Het zijn allemaal taken die op een dag voorkomen, maar als je verkeerde prioriteiten stelt of geen rekening houdt met dit soort zaken zorgen ze voor tijdverlies (zowel direct als indirect). Time management is dan ook het beste aan te leren door het volgen van een time management training, die ervoor zorgen dat je niet terugvalt in je oude methodes en die de juiste tools en middelen aanreiken die passen bij je eigen persoonlijkheid zodat het makkelijker is om vol te houden.

Afbeelding:
Tumisu


Tags: , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.