Wat betekent terughackwet?

De terughackwet is een wet

Wel eens van de terughackwet gehoord? Natuurlijk vermoeden de meeste direct dat dit iets met hacken en computercriminaliteit te maken heeft. Maar wat houdt het nu eigenlijk precies in? Waarom is deze wet belangrijk? We vertellen je hieronder alles wat je zou moeten weten over deze wet die in het begin behoorlijk omstreden was.

Wet op computercriminaliteit

Criminelen werken veelvuldig via de computer. Daarbij gebruiken ze een versleuteling zodat het niet eenvoudig is voor politie en justitie om mee te luisteren. Een internettap is bijvoorbeeld kansloos. Daarom is de bestaande wet die met computercriminaliteit te maken heeft flink gewijzigd. De meest belangrijke wijziging is dat justitie en politie nu rechtmatig computers mag hacken. Dat is ook de reden dat de wet de ’terughackwet’ wordt genoemd. Voor deze wet mocht de politie overigens niet inbreken in computers van criminelen, zelfs niet als ze beschikten over de inloggegevens van de computer.

Privacy

Natuurlijk maken veel mensen zich daardoor terecht zorgen over hun privacy. De politie kan immers overal zomaar inkomen! Gelukkig is dat laatste niet het geval. De politie mag alleen hacken als er serieuze aanwijzingen zijn voor een misdrijf. Daarbij moet er ook minstens een voorlopige hechtenis mogelijk zijn. De politie mag overigens niet alleen maar hacken dankzij de terughackwet. Het is daarnaast namelijk ook mogelijk om gegevens af te tappen, te kopiƫren of ontoegankelijk te maken voor anderen. Dit mag echter alleen wanneer het gaat om misdrijven waar een minimale straf van 8 jaar op staat zoals bijvoorbeeld moord.

Tags: , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.