Wat is een tankpas?

Een tankkaart is een betaalkaart voor brandstof

Een tankkaart (of tankpas, of brandstofpas, brandstofkaart) is een elektronische betaal kaart waarmee een werknemer op de kosten van de werkgever kan tanken. Je kunt een aantal van deze kaarten ook als particulier aanschaffen, dan is het eigenlijk gewoon een pas om mee te tanken. Het voordeel is dat je niet achteraf moeite hoeft te doen met declaraties en bonnetjes verzamelen: alle tankbeurten worden simpelweg geregistreerd en de werkgever betaald, als werknemer hoef je verder niets te doen. Er zijn wel een aantal zaken die per contract / tankkaart kunnen verschillen: zo is het vaak zo dat je enkel brandstof mag afrekenen met de kaart (dus geen kauwgom, ruitewisservloeistof of andere taken die je op het tankstation kunt kopen), daarnaast kan het ook zo zijn dat je enkel in je eigenlijk land mag tanken en niet in het buitenland. Wanneer je een lease auto of auto van de zaak hebt krijg je hier ook vaak een tankpas bij. Voor een ondernemer zijn dit soort autokosten aftrekbaar en daarom maken veel ZZP’ers ook vaak gebruik van een brandstofpas. Je kunt ook nog voor een kaart kiezen van 1 bepaald merk, het voordeel hiervan is dat je vaak korting krijgt, het nadeel is wel dat je werknemer dan altijd naar een tankstation van dat merk moet gaan.

Een ander voordeel is natuurlijk dat je geen contact geld bij je hoeft te hebben of zelfs geen pinpas, maar enkel de tankpas zelf, dit maakt het bijvoorbeeld ook makkelijker om iemand te laten tanken: je hebt zelf geen tijd, maar er loopt een stagiare rond met rijbewijs die het heerlijk vindt om een stukje te rijden. Je hoeft dan niet bang te zijn dat er ook nog andere zaken gekocht worden, enkel de brandstof kan afgerekend worden en jij hoeft geen geld te geven, of een pinpas van de zaak of andere zaken die het een stuk moeilijker maken. Veel bedrijven met meerdere auto’s hebben ook de nodige voordelen van een tankpas: factureren kan vaak aangepast worden aan de eigen wensen, of dat nu per tankpas is, of alle tankpassen in eens in 1 grote factuur.

Het gebruiken van een tankpas kan in sommige gevallen ook samengaan met een app: dan kan de gebruiker snel en makkelijk zien wat het dichtsbijzijnde tankstation is waar die kan tanken met zijn kaart. Zo maakt die bewust of onbewust ook vaker gebruik van korting wat je als betalende partij weer voordelen geeft natuurlijk. En door het gebruiken van een tankkaart is het lastiger om fraude te plegen. Er zijn genoeg gevallen bekend waarbij medewerkers brandstofbonnen vervalsen om op die manier extra kosten te kunnen declareren. En die kosten kunnen behoorlijk oplopen, met het gebruik van een tankpas is dat niet meer mogelijk. Maar ook de medewerker die zijn bonnetjes niet bewaard heeft, of kwijt is geraakt hoeft nu niet meer te gokken wat het bedrag was, of geld mis te lopen omdat hij niet meer kan declareren: alles wordt bijgehouden met de pas

Afbeelding:
IADE-Michoko


Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.