Wat is een stoomoven?

Een stoomoven is een apparaat in de keuken

Een stoomoven is eigenlijk een oud principe, maar dat de laatste jaren steeds vaker in keukens te vinden is. De reden daarvoor is dat het gebruik van een stoomoven vaak multifunctioneel en gezond is.
Het principe is dat stoom (waterdamp) wordt gebruikt om je eten te verhitten (bij een normale oven verhit je door stralingswarmte). Er zijn verschillende types stoomovens die in principe uit 2 soorten bestaat: de ene verwarmt de ovenruimte en daarna komt er water bij waardoor er stoom ontstaat. Hierbij is dus veel warmte nodig (minimaal het kookpunt). Een stoom oven die wat geavanceerder is past een iets andere methode toe: stoom wordt buiten de ovenruimte gevormd en daarna in de oven geblazen. Op deze manier kan een gerecht op een lagere temperatuur toch gegaard worden. Door het garen in stoom blijven smaak en voedingsstoffen beter bewaard. Groenten hoef je dus niet meer in water te koken (waardoor kleur en smaak verloren gaan) en vlees of vis kunnen ook met een lagere temperatuur gegaard worden waardoor de eiwitten en bewaard blijven zodat de structuur en smaak niet aangepast worden.

Tags: , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.