Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is een thermostaat met intelligentie

Wanneer het koud in huis is dan draait u aan de thermostaat om uw verwarming aan te zetten. Zo ging het in ieder geval jarenlang. Maar sinds enkele jaren beschikken steeds meer huizen over een slimme thermostaat. Maar wat is precies het verschil? En wat zijn de voordelen van een zogenoemde slimme thermostaat? In dit artikel leg ik in het kort uit waarom u wel of niet zou moeten overstappen naar een slimme thermostaat!

Wat zijn de voordelen van een slimme thermostaat?

Het basisprincipe achter een slimme thermostaat is het feit dat u hem op termijn zelf niet meer hoeft te bedienen. Aangezien de thermostaat ‘’slim’’ is herkend deze al snel patronen en trends waardoor deze weet wanneer de verwarming aan moet, en wanneer deze uit kan. Dit noemt men ‘’zelflerend’’.

Naast het feit dat de slimme thermostaat zichzelf regelt kunt u deze vaak ook zelf bedienen. Bijvoorbeeld via een app op uw telefoon. Dit is handig, want zo komt u nooit meer in een koud huis thuis. Ook zijn er thermostaten die u kunt programmeren aan de hand van weekschema’s. Hiermee stelt u eenmalig in op welke tijden de verwarming aan moet, en wanneer deze uit kan. Dit is niet alleen handig, maar kan ook zorgen voor een energiebesparing.

Waarop moet ik letten?

Wat de beste slimme thermostaat is voor uw situatie hangt van diverse factoren. Zo is het ten eerste belangrijk om te kijken of de thermostaat overweg kan met uw verwarmingssysteem. Sommige thermostaten werken niet samen met stadswarmte of modulerende cv-ketels. Een puntje om op te letten dus. Hiernaast kunt u bepalen wat voor features u graag zou willen hebben. Hierbij kunt u denken aan;

  • Geofencing; Thermostaat reageert op de aanwezigheid van uw smartphone.
  • RF-Module; Met een aparte module kunt u uw thermostaat draadloos maken.
  • OpenTherm; Slimme thermostaten die compatibel zijn met OpenTherm kunnen eenvoudig communiceren met bijna alle soorten cv-ketels en thermostaten.
  • Aanwezigheidsdetectie; Uw verwarming reageert op uw aanwezigheid. Wordt gemeten door middel van sensoren.

Naast deze features zijn er nog diverse eigenschappen mogelijk. Ook is het belangrijk om te checken wat de ervaringen van andere zijn met de thermostaat, de app en de overige infrastructuur van de slimme thermostaat.

Kosten

Voor een moderne slimme thermostaat betaalt u over het algemeen tussen de €200,00 en €300,00. Hier krijgt u een hoop gemak voor terug, en u kunt hem (deels) terugverdienen door slimmer te verwarmen. Hiermee is een slimme thermostaat in onze ogen een verstandige en nuttige investering.

Nadelen slimme thermostaat

Uiteraard heeft de slimme thermostaat niet alleen maar voordelen, maar er zijn ook nadelen te bedenken. Ten eerste is een besparing niet te garanderen. Of, en hoeveel, energie u bespaart hangt volledig af van hoe u met de thermostaat omgaat. Daarnaast speelt ook het zelflerende vermogen van uw thermostaat een grote rol. Naast dit nadeel is ook de hogere prijs een nadeel. Voor een slimme thermostaat betaalt u al snel €100,00 tot €200,00 meer dan voor een reguliere thermostaat. Als laatst brengt de slimme thermostaat ook eventuele privacy risico’s met zich mee. Om deze reden is het belangrijk om voor een thermostaat te kiezen die alleen lokaal, en niet online gegevens over uw woning opslaat.Tags: , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.