Wat is een scootmobiel?

Een scootmobiel is een elektrisch aangedreven vervoermiddel primair voor personen met mobiliteitsbeperking

Men kan de scootmobiel zien als een elektrische aangedreven rolstoel of tevens als een scooter speciaal op maat voor gehandicapten. Het is in principe een stoel op wielen waarmee mensen die slecht ter been zijn weer kunnen deelnemen aan het verkeer. De scootmobiel kan doorgaans slechts 1 persoon tegelijkertijd vervoeren. Het voertuig is niet louter exclusief voor gehandicapten, iedereen mag er in rijden mits, deze persoon 16 jaar of ouder is, indien de scootmobiel harder dan 10 kilometer per uur kan rijden. Indien het gaat om een scootmobiel die 10 kilometer per uur kan rijden of minder, dan is er geen enkel uitsluitend criterium. De scootmobiel is toegestaan overal, behalve autowegen. Dit betekent dat scootmobiel bestuurders zich mogen navigeren op fietspaden, en de stoep.

Dat de bestuurder gehandicapt is betekent niet dat deze persoon alle regels aan zijn of haar laars mag lappen, dezelfde verkeersregels die ook voor andere verkeersdeelnemers gelden zijn van toepassing. Er zijn dus een aantal maximum snelheden waar scootmobiel rijders rekening mee moeten houden, zoals onder meer maximaal 6 kilometer per uur op een stoep, voor het fietspad geldt 30 km/uur binnen bebouwde kom en tot en met 40 km/uur wanneer dit buiten de bebouwde kom is. Qua verlichting is het belangrijk om te vermelden dat bij slecht zicht of bij nacht, men verplicht is solide voor en achterlicht aan te hebben, behalve op de stoep dan is dit niet strikt verplicht, maar wel aanbevolen natuurlijk.

Een kentekenplaat is niet vereist voor de scootmobielen. Wel is een WA-verzekering vereist. Wat bijzonder is aan de scootmobiel t.o.v. andere voertuigen is dat in de ene situatie, de regels gelden voor voetgangers, met name wanneer men op de stoep rijdt, en in andere situaties gelden de regels voor bestuurders. Tevens uniek is dat de scootmobiel bepaalde gebouwen in mag rijden zoals onder meer het ziekenhuis, warenhuis en supermarkt. Bij gemeentelijke gebouwen, kleinere winkels en musea verschilt dit per vestiging of dit is toegestaan of niet. Net zoals voor automobilisten is het ten strengste verboden om met een mobiele telefoon in de weer te zijn tijdens het rijden. Waar men tevens rekening mee dient te houden indien men in een groep reist bijvoorbeeld, is dat men niet naast elkaar mag rijden. Zelfs niet naast andere voertuigen zoals een bromfiets bijvoorbeeld.

Bij elektrische scootmobielen is het vandaag de dag zo dat deze een actieradius kennen van wel meer dan 100 KM. De scootmobiel zien we met de dag steeds vaker in het Nederlandse straatbeeld en dit komt met name door gemeente initiatieven als gevolg van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). De vergrijzing is een tweede factor die genoemd dient te worden.

Afbeelding:
Fast & Furious


Tags: , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.