Salmonella is een darmbacterie
Salmonella is genoemd naar D.E. Salmon, een Amerikaans bacterioloog die de salmonella-bacterie ontdekte.
Salmonella is een bacterie die vooral voorkomt in rauwe dierlijke levensmiddelen, zoals kip- en kalkoenvlees, kalfs- en varkensvlees, eieren en zuivelproducten en kiemgroentes zoals alfalfa, waterkers en taugé. Als je dit soort voedsel bereid is het dus belangrijk dat je het goed schoonmaakt en ook verhit zodat de salmonellebaterie gedood wordt.
Als je de bacterie binnen krijgt kun je een salmonella infectie oplopen. Je kunt hier goed ziek van worden en klachten krijgen als diarree, buikpijn en koorts. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat dat er in Nederland jaarlijks 50.000 salmonella infecties voorkomen.
Tags: bacterie, buikpijn, darmbacterie, diarree, eieren, gezond, gezondheid, groente, infectie, Instituut, kalkoen, kip, maagklachten, rauw, salmonella, varkensvlees, vlees, voedsel, volksgezondheid, ziek