Wat betekent salarisadministratie?

Salarisadministratie is het administreren van salarissen

Salarisadministratie heeft te maken met het berekenen, verdelen en betalen van salarissen en loon van personeel. Simpel gezegd zorg je ervoor dat salarissen op tijd en correct betaald worden. Daarnaast maak je loonbelastingen over aan de overheid en maak je de jaaropgaven voor het personeel.

Salarisadministratie vindt plaats op basis van personeelsadministratie. Het omvat het berekenen van bruto-netto loon, controleren van salarisstroken en doorvoeren van aanpassingen van personeelsleden. Onder salarisadministratie valt ook het beantwoorden van vragen van personeel over hun loon en alles wat daarbij komt kijken.

Hoe word je salarisadministrateur?

Om salarisadministrateur te worden volg je een opleiding van twee tot vier jaar. Dit is afhankelijk van eventuele vooropleiding en ervaring op de werkvloer. De opleiding is MBO-4 en stoomt je klaar tot beroep van salarisadministrateur.

Als je een betrouwbare persoon bent, die goed is met cijfers, kan een carrière als loonadministrateur of salarisadministrateur ideaal voor je zijn. Aangezien de meeste salarisadministratie tegenwoordig gedaan wordt op de computer, moet je wel enige kennis hebben van computers en kunnen omgaan met softwareprogramma’s. Gelukkig worden deze programma’s vaak zo gebruiksvriendelijk mogelijk gemaakt zodat veel mensen ermee overweg kunnen.

Wellicht heb je het idee dat je de hele dag achter de computer zit en met geautomatiseerde programma’s werkt. Echter omvat het wel meer dan dat. Een salarisadministrateur werkt ook veel samen met andere afdelingshoofden om manieren te ontwikkelen die de kosten van het bedrijf kunnen verlagen en ervoor zorgen dat er wordt voldaan aan overheidsvoorschriften.

Salarisverwerking blijft echter de belangrijkste taak binnen deze carrière. Typische werkzaamheden die horen bij dit beroep is het invoeren van gegevens van personeel, zoals overwerk, opgenomen verlof, reiskosten etc. Als je in een groter bedrijf werkt met honderden werknemers, zal dit belangrijke proces een groot deel van je werkdag vereisen. Het is erg belangrijk oog voor detail te hebben, omdat het salaris van een werknemer afhankelijk is van jouw berekeningen.

Salarisadministratie uitbesteden

Als je een ondernemer bent is het verplicht om een salarisadministratie bij te houden. Je kunt er voor kiezen dit zelf te doen of uit te besteden aan een salarisadministratie-bureau. Het is vrij complex om de administratie op juiste wijze bij te houden. Door salarisadministratie uit te besteden kan dit erg veel tijd besparen en het voorkomt foutieve loonbelastingaangifte bij de overheid.Tags: , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.