Wat is rosé?

Rosé is een roze gekleurde wijn met fruitige smaken

Zodra de zon begint te schijnen, is het tijd voor een lekker glas rosé wijn op het terras of in de tuin. In tegenstelling tot wat sommige mensen nog denken, is het allang niet meer een makkelijk en dorstlessend zomer wijntje, maar juist een veelzijdige wijn met kwaliteit: van licht, strak en mineralig tot kleurrijk, vol en fruitig.

Hoewel de roze kleur anders doet vermoeden, wordt rosé wijn uitsluitend gemaakt van blauwe druiven, waarmee normaal gesproken rode wijn wordt gemaakt. Denk aan de druiven Grenache, Syrah, Mourvèdre en Tempranillo.

In de schillen van de druiven zitten de kleurstoffen, het sap is namelijk kleurloos. Echter is bij rosé het contact met de schillen en het sap veel korter, namelijk zo’n 12 tot 36 uur. Bovendien gist rosé bij een veel lagere temperatuur: 12 tot 22 °C versus 20 tot 32 °C bij rode wijn. Een andere manier om de kleur uit de schillen te krijgen, is het licht persen van de druiven.

Vaak wordt er gedacht dat rosé wijn een mengsel is van witte en rode wijn. Maar dit is absoluut niet het geval, het is in Europa zelfs verboden om met deze productiemethode een rosé op de markt te brengen. Alleen voor rosé champagne is dit toegestaan en deze wijn wordt uitsluitend gemaakt in de Champagne wijnstreek in het noorden van Frankrijk.

Als je op zoek bent naar goede rosé wijn moet je absoluut die uit de Franse Provence proeven, want dit is allerbeste plek om rosé te maken. Provence rosé is te herkennen aan zijn zalmroze kleur en de strakdroge smaak met krokant rood fruit en mineralen. Spaanse rosés, ook wel bekend als rosado, staan ook bekend om hun iets vollere en fruitrijke smaak en hebben vaak juist een donkerroze kleur. Een erg lekker en betaalbaar alternatief voor de soms prijzige Provence rosés.

Rosé wijn haal je bij je lokale slijter of bij één van de vele wijn webshops, zoals deze.

Tags: , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.