Risotto is een rijstgerecht
Risotto is een gerecht uit het noorden van Italië waarbij de rijst in bouillon wordt gekookt. Het woord risotto komt vanuit het Lombardisch (streektaal van Lombardije) en lijkt op het Italiaanse woord riso dat rijst betekent. Het maken van risotto bestaat uit 5 stappen:
- Soffrito: het smoren van een gesnipperde ui in boter (eventueel met knoflook). Soms wordt ook olijfolie i.p.v. boter gebruikt, of een mengeling van de twee;
- Tostatura: het aanbakken van de rijst in de soffrito (de rijst wordt een beetje glazig);
- Toevoegen van vocht (witte wijn, bouillon, water), dit moet geleidelijk gebeuren zodat de rijst het vocht langzaam kan opnemen;
- In deze stap worden overige ingrediënten toegevoegd worden, afhankelijk van het recept;
- De laatste stap (mantecatura) is een korte rustpauze van ongeveer een minuut, waarna er korrelige kaas wordt toegevoegd.
Risotto maken
Tags: bakken, boter, bouillon, geleidelijk, gerecht, kaas, knoflook, korrelig, korrels, langzaam, olijfolie, recept, rijst, risotto, rissotto, soffrito, ui, water, witte wijn