Wat is poedercoaten?

Poedercoaten is het aanbrengen van verf

Poedercoaten is het aanbrengen van verf op producten van verschillende constructiematerialen waardoor het een beschermlaag krijgt. Deze verftechniek kan gebruikt worden op zowel dun plaatstaal als zwaar constructiestaal. Dit verven met poeder is een elektrostatisch verfproces. Dit betekent dat bij het aanbrengen van de poederdeeltjes gebruik wordt gemaakt van een electrostaat die de statische lading opwekt.

Statische elektriciteit

Door de verf en lucht langs deze lading te bewegen, krijg je het elektrostatische verfproces. De poedercoatdeeltjes blijven door middel van deze techniek kleven aan het product dat geverfd moet worden. Makkelijker uitgelegd ontstaat deze elektriciteit wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Je kunt eigenlijk denken aan een ballon. Wanneer je een ballon langs een trui haalt, geeft deze een statische lading af. Wanneer je de ballon vervolgens plaatst tegen de muur, blijft het hangen. Dit is de techniek die ook bij poedercoaten wordt gebruikt.

Oven voor poedercoaten

Na het verfproces gaan de producten in een speciaal daarvoor ontworpen oven. Op zo’n 160 tot 180 graden smelt de poedercoatlaag vervolgens. Zodra de producten uit de oven komen, hebben ze een goede, kwalitatieve beschermlaag die lang mee zal gaan.

Afbeelding:
Maascoating


Tags: , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.