Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is de ontwikkeling van jezelf

Persoonlijke ontwikkeling is een vrij breed begrip dat er om gaat dat je een meer bewust wordt van jezelf, en daardoor een completer en gezonder mens te worden. De manier waarop je dit doet is voor iedereen natuurlijk anders, maar vaak is het iets dat onder begeleiding van een trainer of coach plaats vindt, of doordat mensen een bepaald boek lezen. Alhoewel persoonlijke ontwikkeling staat meer in de belangstelling staat is het iets wat natuurlijk al heel oud is: de Griekse filosoof Aristoteles hield zich ook al bezig met de persoonlijke ontwikkeling. In die tijd was het vooral praktische wijsheid en dat je daardoor maar zou gaan bloeien als persoon. En in Azië was er natuurlijk Confucius die meer in de waarde van familie geluk haald, en dat je door het onderzoeken van dingen zou kunnen komen tot wereldvrede. Beide zijn eigenlijk grote voorstanders van de persoonlijke ontwikkeling.

Als je terug gaat naar de huidige tijd, dan zou je eigenlijk dit kunnen samenvatten in: je bent wat je doet. Je bent de hele dag bezig met je Instagram, stuurt appjes via WhatsApp en post wat op Facebook. Dat is hoe iedereen je ziet en waar je dus veel mee bezig bent. Persoonlijke ontwikkeling is ook voor een groot gedeelte bewustwording: bewust van wat je doet, en dat bepaalde dingen die je doet simpelweg in je systeem geprogrammeerd zijn. Wanneer je elke dag om 9 uur op staat en je tot een uur of 11 in je pyama rondloopt, en je ’s avonds op de bank zit en automatisch een zak chips opentrekt, dan is dat iets wat er zo ingeslopen is. Dit is een routine die niet heel veel bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling, maar het is wel een routine. Het voordeel hiervan is dat je routines als deze dus ook jezelf weer kunt afleren en een jezelf een routine aanleren die je juist productiever maakt of meer zinvol in ieder geval.

Voor een echt persoonlijke ontwikkeling is het van belang om bewust te worden van wat je doet, en wat er bijdraagt aan een beter leven voor jezelf (of voor anderen), om hierbij te helpen en te weten waar je naartoe aan het werken bent stellen veel mensen dan ook een persoonlijk ontwikkelplan op. Dit helpt om in te zien welke stappen je al gezet hebt en nog moet zetten om ‘beter te worden’. Binnen bedrijfsomgevingen wordt er ook vaak over een POP gesproken, maar dit gaat vaak enkel over de waarde die je voor het bedrijf kunt leveren, niet perse een verbetering van jezelf.Tags: , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.