Wat zijn paddos?

Paddos zijn paddenstoelen

Paddo’s zijn psilocybine bevattende paddo’s die een hallucinogene werking hebben en het bewustzijn sterk verhogen.
Paddo’s kunnen legaal in Nederland worden gekocht, zolang het maar zogenaamde “Magic Truffels” zijn. Ook legaal is de aanschaf van kweekboxen waarmee je ze thuis zelf kunt fokken. Psilocybine bevattende schimmels zijn wijdverspreid over de hele wereld, de meeste van hen zijn te vinden in het geslacht van kale koppen. In totaal zijn er tot nu toe meer dan 180 soorten bekend bij de mycologie. Vooral in Midden-Europa is de “puntkegelvormige kale kop” (Psilocybe semilanceata), die vaak voorkomt op natuurlijk bemeste weiden.

De “Cubaanse kale koppen” (Psilocybe cubensis), die vaak in films en tv-series te zien zijn, worden beschouwd als klassieke “paddo’s”. Omdat de verkoop in 2008 in Nederland verboden was, kunt u echter alleen truffels kopen. Omdat ze echter hetzelfde werkzame bestanddeel, psilocybine, bevatten, maakt dit geen verschil.

Psychoactieve schimmels werden alom bekend door een levensartikel geschreven in 1957 door Gordon Wasson waarin hij zijn bevindingen presenteerde. Net als bij LSD werden de paddenstoelen geconsumeerd binnen alternatieve sociale groepen, maar ook deels in artistieke en intellectuele kringen (zie ook psychedelische kunst). Zij hebben echter nooit de betekenis van LSD gekregen.

Vanaf de jaren negentig nam de belangstelling voor psychoactieve schimmels weer toe. Dit werd toegeschreven aan de commerciële distributie in smartshops en werd ook in verband gebracht met een toenemende trend “terug naar de natuur” en volledig gewijzigde distributie- en informatiemogelijkheden via het internet. De Smartshops handelden op onduidelijke juridische gebieden of hiaten die door de wetgever opengelaten of getolereerd werden.

In Smartshops werden niet alleen afgewerkte champignons verkocht, maar ook materiaal voor zelfteelt. De technieken die sinds de jaren zestig zijn ontwikkeld voor het kweken van paddenstoelen onder eenvoudige omstandigheden, die in wezen geavanceerd waren door experimenten met psychoactieve paddenstoelen, werden gebruikt. Zo waren paddenstoelen niet alleen in veel gebieden te verzamelen, maar ook legaal of illegaal verkrijgbaar, evenals de materialen en kennis over hun teelt. Terwijl de verkoop in Nederland de facto gelegaliseerd werd, begon in de jaren 2000 een trend in de richting van een aanscherping van de juridische situatie in sommige Europese landen, die uiteindelijk leidde tot een aanscherping van de Nederlandse wetgeving. Toch zijn er nog steeds legale of semi-legale aanbiedingen in de EU, wat paddestoelen een speciale positie geeft die vergelijkbaar is met die van cannabis, zij het meestal restrictiever. Net als cannabis zijn er ook belangengroepen op het internet, meestal in de vorm van informatieforums, die het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving ook gebruikt om informatie in te winnen.

De consumptie van champignons is altijd een marginaal sociaal fenomeen gebleven, net zoals het inkomen van de meeste consumenten beperkt is tot een paar pogingen. De grootste gebruikersgroep bestaat uit mensen met drugservaring. Psilocybine bevattende paddenstoelen worden ook geconsumeerd voor spirituele en zelfontdekkende of bewustzijnsverruimende doeleinden.

Het effect van champignons is vergelijkbaar met dat van LSD, maar van kortere duur. In het algemeen kan een verandering in perceptie en bewustzijn worden waargenomen. Zoals bij veel psychedelische drugs zijn de effecten zeer individueel en kunnen ze verschillende effecten hebben bij verschillende gebruikers. De samenstelling van de consument, het milieu (set en setting) en de dosis zijn van doorslaggevend belang. Het effect treedt op ongeveer 10 tot 120 minuten na inname, bereikt zijn hoogtepunt na 1,5-3 uur en duurt ongeveer 3-8 uur. In zeldzame gevallen kan het effect langer aanhouden. Door de perceptie van tijd te veranderen kan het langer lijken.

Binnen Europa heeft, afhankelijk van het land, ongeveer 0-8% van de 15-24-jarigen minstens één keer in hun leven psychoactieve paddenstoelen geconsumeerd, voornamelijk in Nederland en Tsjechië, Groot-Brittannië en Duitsland, en het minst in Litouwen, Hongarije, Frankrijk en Polen. Het verbruik bedroeg vorig jaar 0-5 %, het verbruik vorige maand 0-1,5 %. Statistisch gezien vindt de eerste consumptie vaak plaats op de leeftijd van 18 of 19 jaar. Mensen die eerder andere hallucinogenen, ecstasy, amfetaminen of cocaïne hebben gebruikt, zijn bijzonder gevoelig voor het gebruik van paddenstoelen. De consumptie van champignons onder mensen uit de clubwereld is hoger dan gemiddeld. Er wordt aangenomen dat er meer mannelijke dan vrouwelijke consumenten zijn. Dit bevestigt ook wat er in de Nederlandse smartshops te zien is: De meeste klanten die paddo’s kopen zijn mannen.

Afbeelding:
Pxhere


Tags: , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.