Het eerste kwartaal van 2013 zat vol met opvallende en rare gebeurtenissen als je het hebt over deze website. Januari begon met iemand die vroeg of die een artikel mocht gebruiken voor een scriptie, en eind januari was er een bedrijf dat interesse had in de site, maar begin februari konden we het niet eens worden over de voorwaarden. En maart stond vooral in het teken van hosting problemen: verschillende malen werd de site afgesloten en waren we (langdurig) niet bereikbaar door…ja door wat eigenlijk? Het is niet helemaal bekend, maar we draaien nu alweer een tijdje redelijk stabiel.

En wat heeft dat dan voor gevolgen, zo’n onstabiele site? Ten eerste natuurlijk minder bezoekers, en met minder bezoekers heb je ook minder inkomsten. Al met al nog wel een redelijk goed kwartaal: bijna 168.000 bekeken pagina’s door bijna 124.000 personen. Het grafiekje van de afgelopen drie maanden ziet er als volgt uit:
2013 - Q1 - Statistieken 9.
De eerste spike zijn de bezoekers die elk jaar weer terugkomen in januari: mensen die zoeken naar Blue Monday. Ook de wat hogere bezoekers aantallen aan het eind van de periode zijn vrij logisch: Pasen. Een nieuwe binnenkomer in de top 10 lijst (zie ook hieronder) is de plofkip. Vooral het begin van het jaar actief, en eind februari gaf die ook nog een piek.


2013 - Q1 - Statistieken 10

Met twee dagen dat de site niet (of nauwelijks) te bereiken was, heeft dat niet heel veel gevolgen gehad voor het verloop van de maand. Het heeft wel de nodige gevolgen gehad voor Google: Veel 404 opleverende links is niet heel erg goed voor je status/pagerank dus was het zaak dit zo snel mogelijk te herstellen. Dit lijkt redelijk gelukt te zijn. In de grafieken hieronder zijn 2 zeer duidelijke dalen te zien (site niet te bereiken, dus geen Googlebot die langskomt om zijn ding te doen). Tevens een hoge piek, op het moment dat de site nog wel bereikbaar was, maar extreem traag.

2013 - Q1 - Statistieken 11

Voor probleem analyse en om meer onbereikbaarheid te voorkomen zijn een aantal zaken in het systeem op de achtergrond uitgeschakeld. Dit zorgt er momenteel voor dat de site nog steeds niet snel genoeg is. Binnenkort hoop ik daar weer actie op te kunnen ondernemen, zodat niet alleen Google er vrolijker van wordt, maar vooral ook de bezoeker van de site. Als standaard afsluiter van de kwartaal statistieken nog een overzichtje van zoekwoorden die de mensen naar de website trokken.

2013 - Q1 - Statistieken 12

Tags: , , , , , ,