Wat is oranje energie?

Oranje energie is duurzame energie uit Nederland

Van duurzame energie heeft ondertussen iedereen gehoord. Dit is energie die wordt opgewekt uit duurzame bronnen, zoals biomassa, zon, wind, bodem en water. Deze bronnen putten nooit uit, waardoor de energie duurzaam is. Deze groene energie verschilt van grijze energie. Grijze energie wordt opgewekt met brandstoffen die wél opraken, zoals kolen, bruinkool, gas en olie. Dit soort energie is daardoor niet duurzaam en draagt daarnaast ook nog bij aan de vervuiling van de aarde. Sinds een aantal jaar is er ook sprake van oranje energie: duurzame energie afkomstig uit Nederland.

Oranje energie

Oranje energie is energie opgewekt uit duurzame bronnen in Nederland. De belangrijkste bronnen van duurzame energie in Nederland zijn de wind en de zon. Waterkracht speelt in Nederland een minder grote rol. Windenergie is de goedkoopste bron van duurzame energie, en door de hoeveelheid wind in Nederland is dit ook de grootste duurzame energiebron. Eind 2015 stonden er ruim 2.525 windmolens op land en ruim 300 op zee. Deze windmolens waren goed voor 5% van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte. Eind 2023 heeft de overheid als doelstelling dat 16% van het energiegebruik in Nederland via een duurzame weg verloopt. Windmolens spelen in deze doelstelling een grote rol.

Handel in groene energie

Grijze energie wordt vaak verkocht als groene energie. Bij de productie van duurzame energie wordt voor elk megawattuur een Garantie van Oorsprong (GvO) aangemaakt. Dit groene certificaat geeft aan of de energie daadwerkelijk duurzaam opgewekt is. Elk Europees land is aangesloten bij de GvO, maar er wordt ook gehandeld in de certificaten. Leveranciers kunnen de certificaten door heel Europa vrij aan elkaar verkopen. Het tekort aan groene stroom in Nederland wordt opgevangen worden door GvO’s te kopen van een groene leverancier in een ander Europees land. Een voordeel van oranje energie is dat je zeker weet dat de energie groen is én dat het certificaat voor groene stroom, niet verkregen is via handel. Oranje stroom is eerlijke groene stroom uit Nederland.

Energieleveranciers uit Nederland

De groene stroom die Nederlandse huishoudens gebruiken komt steeds vaker van eigen bodem. En naar verwachting zal er steeds meer duurzame energie worden opgewekt in Nederland, wat een stijging betekent van oranje energie. De maatschappij gaat steeds meer bewust om met duurzaamheid en ook vanuit de politiek worden nu maatregelen getroffen. Het aantal consumenten dat voor de oranje stroom kiest, neemt dan ook fors toe. Wil jij ook oranje stroom en hierdoor je steentje bijdragen aan een milieuvriendelijke maatschappij? Het is goed om te weten dat oranje energie nauwelijks duurder is dan grijze energie. Het wordt steeds goedkoper om groene stroom op te wekken, en dit zie je terug in de groene energieprijzen. Wel is er soms een verschil in prijs tussen verschillende Nederlandse energieleveranciers. Energieleveranciers vergelijken kan je hierbij helpen. Geef in de energievergelijker aan dat je groene stroom wilt die afkomstig is uit Nederland. Zo vind je het goedkoopste en beste groene energiecontract.Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.