Wat betekent OR?

OR betekent ondernemingsraad

De afkorting OR staat voor ondernemingsraad, het inspraak- en medezeggenschapsorgaan binnen een bedrijf. De OR is primair bedoeld de belangen te behartigen van het personeel in een onderneming waarbij het ook kan meepraten over bedrijfseconomische beslissingen die genomen worden en zo op een positieve manier inspraak heeft over (bijna) alles wat werknemers aangaat.

Iedere Nederlandse organisaties met 50 of meer medewerkers, is wettelijk verplicht een ondernemingsraad te hebben. De leden van de OR dienen in overleg met de bestuurder(s) de belangen van de medewerkers zo goed mogelijk te behartigen. Daarbij dienen zij signalen en informatie op te pikken bij de achterban en zich te richten op onder andere de volgende wettelijk vastgestelde taken:

  • Primair het vertegenwoordigen van de medewerkers van een organisatie;
  • Namens de werknemers overleggen met de bestuurder over de gang van zaken binnen de onderneming;
  • Toezien op de naleving van wettelijke bepalingen, de cao, arbo-regels en eventuele andere interne regelingen;
  • Het tegengaan van discriminatie en toezien en bevorderen van gelijke behandeling van mannen en vrouwen;
  • Toezien en bevorderen van zorg voor het milieu binnen en door de onderneming;
  • Toezien en bevorderen van structureel werkoverleg in de organisatie.

De leden van de ondernemingsraad worden gekozen tijdens verkiezingen waarvoor iedere werknemer zich kandidaat mag stellen. Over het algemeen, als het niet anders is geregeld binnen een specifieke OR, volgt na verkiezing een zittingstermijn van drie jaar. Daarna worden nieuwe verkiezingen uitgeschreven waarbij zittende OR-leden zich opnieuw verkiesbaar kunnen stellen en nieuwe kandidaten zich kunnen aanmelden.

Leren beter samen te werken met de bestuurder en effectief communiceren met de achterban? Met een actieve OR-training of OR-cursus maak je je ondernemingsraad effectiever en efficiƫnter. Ontdek de schatten in je team op de unieke locaties van Schateiland.com.Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.