Wat is een NEN rapport?

Een NEN rapport is een meetrapport

Een NEN rapport is een rapport waarin de exacte afmetingen staan van het vloeroppervlak en de inhoud van een gebouw of een ruimte in een gebouw. NEN is een afkorting van Nederlandse Norm. Doordat er een specifieke meetinstructie is voor deze ruimtelijke data, weet je zeker dat de gegevens kloppen en iedereen tot dezelfde afmetingen zou moeten komen. Dat is belangrijk om geschillen en onduidelijke situaties te voorkomen. De uitdrukking ‘met twee maten meten’ is op een NEN rapport dus niet van toepassing.

Wat staat er precies in een NEN rapport?

Het rapport dat het meest gebruikt wordt in de vastgoedbranche is het NEN 2580 meetrapport. Hierin staat nauwkeurig beschreven wat het netto (NVO) en bruto (BVO) vloeroppervlak is van een pand. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen gebruiksoppervlak (GO) en verhuurbaar vloeroppervlak (VVO). De gebruikte termen en definities staan ook in het rapport beschreven. Net als de methode, die is gebruikt om de correcte afmetingen te bepalen. Bovendien zijn er 2D en 3D plattegronden van de ruimte aan het rapport toegevoegd. Het NEN 2580 rapport wordt voornamelijk gebruikt bij (ver)koop en (ver)huur van onroerend goed.

Waar wordt een NEN rapport voor gebruikt?

Een NEN rapport wordt onder andere gebruikt om de waarde vast te stellen van een pand en om ruimtes of units binnen een pand goed te verdelen. Stel je voor dat je een huis wilt kopen. De verkoopmakelaar zegt dat het huis 150m² is en op basis van de grondprijs daarom 300.000 euro moet kosten. De aankoopmakelaar denkt dat het huis eigenlijk 130m² is en dat de woning veel goedkoper zou moeten zijn. Een van beide partijen kan dan een NEN rapport aanvragen, waarin de exacte maten volgens de Nederlandse Norm berekend zijn. Dat geeft duidelijkheid.Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.