Wat is Nasi?

Nasi is gekookte rijst

Nasi is eigenlijk de term die men in Indonesië en Maleisië gebruikt voor gekookte rijst, in Nederland wordt nasi (ook wel nassi) meestal gebruikt om nasi goreng aan te duiden (waarbij nasi goreng eigenlijk gebakken rijst is). Er zijn vele soorten Nasi in de Indonesische keuken: nasi putih (gewone gekookte witte rijst), nasi kuning (gele rijst), nasi rames (gemixte rijst), nasi lemak (gekookte rijst in kokosmelk) en anderen. In Nederland en België is de nasi goreng echter wel de meest bekende en meest gegeten vorm. In Indonesie zelf zijn er vele vormen van de gebakken rijst, een aantal bekende vormen zijn:

  • Nasi goreng jawa: dit is rijst gekruid met paprikapoeder
  • Nasi goreng ikan asin: rijst met gebakken gezouten vis
  • Nasi goreng pete: rijst met petehbonen
  • Nasi goreng putih: rijst met sojasaus

. En uiteraard zijn er vele lokale varianten die op elkaar lijken met net iets anders gekruid zijn. In landen waar rijst een basisvoedingsmiddel is, wordt rijst/nasi goreng ook wel gegeten bij het ontbijt, in Nederland is dacht echter niet heel gewoon. Zoals eerder geschreven zijn er natuurlijk vele vormen van nasi-goreng, vaak worden de etensrestjes van de vorige dag opgebakken met gekookte rijst, en als er geen vlees is, wordt er vaak ook ei toegevoegd.

De standaard ingrediënten van nasi goreng zijn in principe: (afgekoelde) gekookte rijst, olie/boter, ketjap/sojasaus. Daarnaast wordt dit vaak aangevuld met knoflook, ui en ei. De nasi goreng wordt daarnaast vaak geserveerd met gebakken ui, spiegelei, kroepoek, atjar, sambal, pindasaus en sate. Zeker als je het ergens in een eetcafe besteld zit er vaak pindasaus en 1 of 2 stokjes sate bij de nasi goreng. Lassie, een grote naam als maker van rijst, heeft ook nasi goreng in het assortiment zitten. Als je deze rijst kookt heb je al kruiden in de rijst zitten, die je dan later naar eigen wens kan aanpassen (eventueel afhankelijk van wat je nog over hebt van vlees en groenten van de vorige dag).Tags: , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.