Wat is een monoliet?

Een monoliet is een soort rots

Er zijn heel veel verschillende soorten rotsen op de wereld te vinden. Deze rotsen hebben dan ook tal van verschillende benamingen. Heb je bijvoorbeeld ooit van monoliet gehoord? Dit is een specifieke rots die zich onderscheidt doordat de rots uitsteekt boven de omgeving. Dit komt voornamelijk door de competentieverschillen.

Competentie

Competentie speelt een belangrijke rol bij monoliet. De competentie van rotsen en gesteente is de mate waarin het tegen erosie is bestand. Wanneer er sprake is van flinke competentieverschillen, gaat het gesteente uitsteken boven de omgeving en spreken we dus van monoliet. Overigens spreken we echt niet alleen maar van monoliet wanneer het om gesteente uit de natuur gaat. Ook bij door mensen kunstmatig gebouwde constructies kan er sprake zijn van monolieten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hunebedden, de stenen grafkamers die vooral in de Nederlandse provincie Drenthe veelvuldig terug te vinden zijn. Maar ook menhirs, bekend van Astrix en Obelix, worden als monolieten gezien.

Bekende voorbeelden

Er zijn tal van verschillende voorbeelden van monolieten op de wereld te vinden. We noemden net al de door mensen gemaakte hunebedden en menhirs. Daarnaast is er ook de natuurlijk volop sprake van monolieten. Verreweg de meest bekende monoliet is wellicht de Rots van Gibraltar, een bijzondere rotsformatie op Gibraltar en een belangrijke bezienswaardigheid in de regio. Ook Ayers Rock in Australiƫ wordt soms als monoliet gezien, al is dat niet helemaal terecht. De rotsformatie loopt namelijk door onder het oppervlakte en in dat geval is het geen monoliet. Der bekende rotskerken van Lalibela en Roque Nublo op Gran Canaria zijn ook prima voorbeelden van Monolieten.Tags: , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.