Wat betekent MMA?

MMA betekent Mixed Martial Arts

MMA is vertaald naar het Nederland Gemixte Vechtsporten, wat dus zoveel betekent dat het meerdere vechtsporten omvat. De basis van MMA (of Free Fight, Cage fight (kooigevecht) zoals het ook wel eens genoemd wordt) bestaat o.a. uit de vechtsporten: worstelen, judo, kickboksen, karate, kungfu, boksen, jiujitsu en thaiboksen. Omdat het de basis heeft van deze vechtsporten zeggen mensen ook wel eens dat bij deze sport alles mag, je kunt dus begrijpen dat het een ruige vechtsport is (je zou zelfs kunnen zeggen gewelddadig).

Geschiedenis

De geschiedenis gaat ver terug, in principe naar 648 voor Christus toen men het Pankration noemende en het een nieuwe sport was bij de Olympische Spelen. Pankration, vertaald naar alle krachten, was een sport zonder al te veel regels (de regels waren dat je niet mocht bijten en geen ogen uitsteken). Vaak was de winnaar dan ook nog de enige levende, strijders wilde niet opgeven dus werd er vaak doorgegaan tot de dood. Tegenwoordig is MMA niet zo gewelddadig meer als in die tijd, maar een wedstrijd wordt meestal wel gewonnen door een knock-out.

Wedstrijd

Net als bij bijvoorbeeld het boksen strijd je op basis van de gewichtscategorie waar je in zit en de wedstrijdervaring die je hebt opgedaan (het is dus niet mogelijk om als onervaren lichtgewicht in een wedstrijd te staan met iemand die al meerdere titels gewonnen heeft). De sport is zwaar en ruig, maar meestal zijn er geen zwaargewonden bij de wedstrijden. Deels komt dit doordat de scheidsrechters op tijd orde op zaken kunnen stellen, maar ook omdat de vechters in goede conditie zijn en behoorlijk wat kunnen incasseren. Een wedstrijd is altijd georganiseerd vanuit een bond, en je kunt eigenlijk alleen maar wedstrijden doen bij je eigen bond. De UFC is wereldwijd de grootste en bekendste bond die MMA wedstrijden organiseert.

Wedstrijd outfit

Tijdens een wedstrijd heb je een zeer beperkte outfit, vergelijkbaar met kickboks kleding: handschoenen, een broekje en schoenen. Omdat het gaat om een ruige sport, heeft de kleding ook nogal wat te verduren. Je kleding moet dus ook sterk en flexibel zijn, je draagt dan meestal ook geen short die je bij de HEMA koopt maar speciaal ontwikkelde MMA shorts. Deze broeken geven veel bewegingsvrijheid en scheuren niet bij de eerste de beste trap van je tegenstander. Handschoenen binnen de MMA (ook wel fighter gloves genoemd) zijn niet hetzelfde als bokshandschoenen, ze hebben open vingers. Ze bieden ook wel bescherming door een stoot absorberende padding bestaande uit een aantal lagen foam en met een klitteband sluiting kun je wat extra ondersteuning geven aan je pols. Ben je op zoek naar MMA handschoenen let dan ook op de kwaliteit, en ga voor het merk of type wat je bond voorschrijft.Tags: , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.