Een minilening is een kleine lening
Wat is een minilening en wat zijn de voor- en nadelen hiervan?
De meeste mensen hebben het weleens meegemaakt: je zit krap bij kas en de rekeningen moeten betaald worden. Wil je snel geld lenen? Dan kan een minilening uitkomst bieden. Het gaat hierbij om een lening van een klein geld bedrag dat is een korte periode terugbetaald moet worden. Wat houdt een minilening nog meer in? En wat zijn de nadelen?
Wat is een minilening?
De naam minilening zegt het eigenlijk al: het gaat om een lening voor een relatief klein bedrag. Deze lening wordt ook een ‘flitslening’ genoemd. Bij de meeste instanties houdt het in dat je maximaal €1.000 kunt lenen. Dit bedrag moet je dan binnen maximaal 30 dagen terugbetalen. Een minilening wordt meestal door jongeren afgesloten en is bedoeld als een overbrugging van een korte periode. Meestal is het ook mogelijk om een minilening af te sluiten als je al een BKR-registratie hebt. Heb je een negatieve BKR-registratie? En komt dat omdat je jouw openstaande schulden niet kunt betalen? Dan loop je dus extra risico. Als je jezelf herkent in dit beeld wees dan slim en sluit geen minilening af.
Hoe werkt het precies?
Een minilening aanvragen kun je snel een eenvoudig online doen. Binnen enkele minuten is de lening aangevraagd. Je moet vaak een aantal documenten inleveren, zoals een kopie van jouw legitimatiebewijs of paspoort en gegevens omtrent het salaris. Aan de hand van deze gegevens wordt ook bepaald welk bedrag je maximaal mag lenen. Het gewenste bedrag wordt vaak binnen één werkdag op jouw bankrekening gestort nadat de aanvraag is goedgekeurd.
Minilening aanbieders
Door de nieuwe wetgeving in Nederland is het aantal aanbieders van minileningen in Nederland flink gedaald. Minileningen met hogere kosten dan 14% op jaarbasis zijn dan ook ten strengste verboden. Let altijd goed op de eisen en voorwaarden als je een lening afsluit. Een minilening wordt absoluut afgeraden voor mensen met schulden of te weinig inkomen.
Nadelen van een minilening
Het is natuurlijk erg fijn dat je zo snel en eenvoudig geld kunt lenen. Toch zijn er ook een aantal nadelen te benoemen. De kosten kunnen uiteindelijk hoog oplopen. Je betaalt namelijk ook administratiekosten als je een minilening afsluit. Daarnaast kun je een boete krijgen als je het geleende bedrag niet op tijd terugbetaalt. Het is dus belangrijk om goed voor jezelf na te gaan of je de lening tijdig kunt aflossen. Tot slot heb je een garantsteller nodig als je een minilening wil afsluiten. Deze persoon wordt er ook op aangesproken als jij de lening niet op tijd terugbetaalt. Heb je geen garantsteller? Dan rekent de aanbieder extra kosten boven op de rente van 30 procent voor een verplichte garantstelling.
https://www.pricewise.nl/
Tags: aanvraag, afsluiten, bedrag, beroep, bescherming, boete, consument, document, goedgekeurd, Inkomen, krediet, lening, lening aanvragen, mini, mini-lening, minilening, percentage, registratie, rente, wetgeving