Wat is Magento?

Magento is een e-commerce platform

Magento (of tegenwoordig: Magento 2) is een platform dat veel gebruikt wordt om online een webshop mee te runnen. Het is in 2008 begonnen en dit Adobe product heeft inmiddels een marktaandeel van meer dan 20%. Dit grote marktaandeel komt waarschijnlijk omdat het makkelijk in het gebruik is of je nu een beginner of een doorgewinterde computernerd bent. Daarnaast is Magento geschikt voor een kleine webshop met een paar producten, maar ook met honderden of duizenden producten die je verkoopt is het een prima platform om te gebruiken. Er zijn dus vele gebruikers die van deze software gebruik kunnen maken, en het heeft ook een grote community die allerlei plugins maakt om nog meer functionaliteiten aan te kunnen bieden. En heb je eenmaal een goedlopende Nederlandse Magento webshop, dan is het ook makkelijk een Engelse webshop op te zetten, dus ook als je de wereld wilt veroveren met jouw webshop dan is Magento een zeer geschikt platform om in te zetten.

Je kunt Magento in principe gratis installeren, en veel webhostingpartijen bieden ook een automatische installatie aan, dus als je een goed idee hebt voor het verkopen van een product dan kan je zonder al te veel kosten vrij snel aan de slag. En als je meerdere producten hebt, dan kan je er voor kiezen om deze als extra producten te plaatsen, maar je kunt er ook een complete nieuwe webshop van maken maar toch nog steeds van hetzelfde Magento systeem gebruikmaken: meerdere webshops op verschillende domeinen zijn namelijk mogelijk. Dit kan voor een wat grotere onderneming best een handige feature zijn, omdat je dan geen aparte systemen hebt om bij te houden.

Heb je echter specifieke eisen, of wil je je helemaal niet verdiepen in het systeem, dan kun je natuurlijk altijd een Magento specialist raadplegen: dit zijn mensen en bedrijven die ruime ervaring hebben in het opzetten van Magento webshops. Deze mensen weten dus ook welke modules/plugins je wel of niet moet gebruiken, hoe je het beste zaken in kunt richten etc. En mocht het nu zo zijn dat jij specifieke wens nog niet beschikbaar is in een plugin, dan kunnen ze dit soort maatwerk ook voor je maken. Uiteraard zijn er dan wel de nodige kosten die je moet maken voor je webshop, maar dan weet je wel dat je de juiste begeleiding krijgt en ook het juiste advies want vaak zijn er natuurlijk meerdere oplossingen voor een probleem. Voor een echte Magento specialst zijn ook vragen over de noodzakelijke hosting geen probleem. Want de software zelf kan goed omgaan met opschalen (dus als je meer bezoekers en producten krijgt), maar de plek waar het staat (bij de webhoster) moet hier natuurlijk ook goed mee om kunnen gaan (en webshop is tenslotte wel wat anders dan een persoonlijk blog met wat baby foto’s).

En ben je al een wat oudere Magento gebruiker, en maak je nog geen gebruik van Magento 2, dan is het verstandig om dit systeem goed up-to-daten: de ondersteuning voor deze oudere versies verloopt halverwege 2020 en dan komen er dus geen (security)updates meer voor dit platform. En als webshop eigenaar moet je er zeker wel voor zorgen dat zoveel mogelijk up-to-date bent met de laatste security updates: je wilt het kwaadwillenden natuurlijk niet te makkelijk maken. Het is zonde als al je gegevens op straat komt te liggen omdat je een oude versie gebruikt. De update kan wel de nodige gevolgen hebben voor je shop, dus hierbij is het altijd aan te raden om een goede Magento specialist in te schakelen om dat project te doen.

Afbeelding:
Magento


Tags: , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.