Wat betekent MACD?

MACD betekent Moving Average Convergence Divergence

Wanneer je je bezighoudt met traden, is het belangrijk om het nieuws en de daaruit volgende trends in de gaten te houden. Op basis van deze trends bepaal je wat je volgende stap is. Ga je kopen of verkopen en met welke hoeveelheid. In dit artikel lichten we de Moving Average Convergence Divergence, of MACD in het kort, uit.

Wat is de Moving Average Convergence Divergence precies?

Wanneer je je bezighoudt met traden, is het belangrijk om je keuzes op de lopende trends te baseren. Wanneer je gebruik maakt van de Moving Average Convergence Divergence, vanaf nu MACD genoemd, dan maak je gebruik van een momentum indicator. Deze indicator wordt berekend op een aantal voortschrijdende gemiddelden. Gebruik de de MACD dan baseer je je keuzes op de sterkte van een bepaalde trend en de richting die de trend volgt. In sommige gevallen krijg je van de desbetreffende trend het signaal om te kopen of te verkopen. Kijk je naar de MACD indicator, dan zie je twee lijnen waarbij iedere lijn op een andere manier wordt berekend. De eerste lijn die je ziet, wordt de MACD-lijn genoemd. Deze lijn wordt bepaald door het gemiddelde van de afgelopen 26 dagen af te trekken van het gemiddelde van de afgelopen 12 dagen. De andere lijn wordt de signaallijn genoemd welke wordt berekend op basis van het exponentieel gemiddelde van de laatste 9 dagen. Naast de richting van de lijnen wordt er ook door de punten waar de lijnen elkaar kruisen een signaal afgegeven. Kijk je naar een grafiek van de MACD, dan zie je naast de twee lijnen ook zogenaamde candles die het verschil tussen beide lijnen duidelijk maakt. Het zijn de candles waar de meeste traders vooral op letten omdat dit in een oogopslag duidelijk maakt wat van belang is voor het maken van je keuzes.

De signalen van de MACD

De MACD indicator is dus een heel handige tool om de trends op de markt in de gaten te houden en als leidraad voor je beslissing te gebruiken. Een positieve trend is te herkennen aan een opgaande MACD-lijn en een negatieve trend is dan te herkennen aan een neergaande MACD-lijn. Nu je na het eerste deel MACD uitleg enigszins duidelijk hebt wat de MACD betekent, is het handig om te weten welke signalen het verder afgeeft. Een belangrijk signaal van de indicator is of je moet overgaan tot kopen of verkopen. Stijgt de signaallijn en doorkruist de MACD lijn op dit punt de signaallijn, dan is dit een duidelijk teken dat je moet gaan kopen. Omgekeerd bij een dalende signaallijn is het een teken dat het tijd is om te verkopen. Kijk je alleen naar de candles, wat voor veel traders overzichtelijker is, dan let je op het punt waarbij de candle boven het nulpunt ligt. Dit is dan een teken om te kopen. Het spreekt dan voor zich dat bij een negatieve waarde voor een candle, je over zou moeten gaan tot verkopen. Zit de MAC-lijn samen met de signaallijn onder de nullijn dan spreek je van een bear market. Zitten beide lijnen boven de nullijn dan is er sprake van een zogenaamde bull market. Een zogenaamde counter belegger zal juist tegen de geldende trends in beleggen om te speculeren op een volgende trend. Hierbij is het doel om trendvolgers voor te zijn bij een nieuwe trend.

Hoe krachtig is de trend?

Hoe krachtiger de trend, des te bepalender deze zou moeten zijn voor de keuze die je maakt. De MACD indicator geeft ook duidelijke signalen af met betrekking tot de kracht van een specifieke trend. Kijk je naar de grafiek van de MACD, dan zie je een specifieke afstand tussen de signaallijn en de MACD-lijn. Als er weinig tot geen afstand tussen de beide lijnen bestaat, dan is er vrijwel geen sprake van een krachtige trend. Hoe groter de afstand tussen de lijnen, hoe meer kracht een trend bezit. Kijk je liever naar de candles, dan is de hoogte van de candle bepalend. Hoe hoger de candle, hoe krachtiger een bepaalde trend is. Omdat er bij de MACD indicator uitgegaan wordt van een gemiddelde, kun je nooit hoge pieken en dalen in een trend vaststellen. Uiteraard wordt het wel heel duidelijk wanneer een bepaalde trend krachtiger of juist zwakker wordt. Een MACD indicator kan dan ook nooit leidend zijn, maar het is zeker wel een goede ondersteuning wanneer je gebruik maakt van meerdere indicatoren. De MACD is een van de meest populaire indicatoren en wordt dan ook veel gebruikt. Naast het volgen van het nieuws en het gebruik van enkele andere indicatoren, wordt het maken van beslissingen eenvoudiger dan wanneer je geen indicatoren gebruikt.Tags: , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.