Wat is Maca?

Maca is een plant

Maca (Lepidium meyenii) staat ook wel bekend als ‘Peruaanse ginseng’. Het is een inheemse plant uit het onherbergzame Andesgebergte met een voedzame, zetmeelrijke wortelknol. Hoewel ook de bladeren van de plant eetbaar, gaat het vooral om de wortelknol. Ondergronds heeft maca een knobbelige knol die de vorm en grootte heeft van een omgekeerde peer.

In oude tijden werd de knol in Peru al door Inca’s verbouwd op 4000 meter hoogte vanwege de voedzaamheid en andere kwaliteiten die eraan werden toegedicht. Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds drie verschillende variëteiten door de Peruanen verbouwd. Er zijn drie kleurschakeringen; gele maca, rode maca en zwarte maca. De kleur zit vooral in de schil. Van binnen lijken de wortelknollen erg op elkaar, al zijn er subtiele verschillen tussen de diverse maca supplementen.

Wat zit er in maca?

28 gram (niet-gegelatineerd) maca-wortelpoeder bevat: 91 calorieën, 20 gram koolhydraten, 4 gram eiwit, 2 gram vezels, 1 gram vet, vitamine C, vitamine B6, koper, ijzer, natrium, kalium, calcium, en mangaan, alkaloïden, tannines en saponinen. De belangrijkste inhoudsstoffen zijn echter glucosinolaat, macaenes en macamides.

Waar is maca goed voor?

Maca is goed voor het in stand houden van een normale hormoonhuishouding:

  • Het is goed voor het libido en geeft meer energie;*
  • Het draagt bij aan het verminderen van overgangsverschijnselen*
  • Het draagt bij aan een normale menstruele cyclus*

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Welke soorten maca voedingssupplementen zijn er?

Er zijn 8 verschillende soorten maca-supplementen te verkrijgen. Hierbij is het poeder verwerkt en verpakt in 100% plantaardige capsules. Ze zijn daarom ook geschikt voor zowel vegetariërs als veganisten.

Verkrijgbaar zijn: Maca biologisch, Maca Extra Sterk, Maca poeder, Maca Premium, RAW Maca, Rode Maca, Super Maca, en Zwarte Maca.

Hoe wordt maca bereid en verwerkt?

1. De traditionele manier
In de maanden augustus en september wordt de Maca geplant. Er worden geen bestrijdingsmiddelen of kunstmatige meststoffen gebruikt. Acht tot negen maanden later zijn de wortelknollen klaar om te worden geoogst. Als ze uit de grond worden getrokken, worden ze op grote zeilen neergelegd om in de zon te drogen. Dit traditionele droogproces op grote hoogte duurt slechts 10-14 dagen. Deze traditionele manier van macaverwerking voorkomt dat de wortels boven de 40°C worden verhit. Hierdoor blijven de voedingsstoffen optimaal behouden. Raw maca wordt bijvoorbeeld nog op deze traditionele manier verwerkt.
2. De moderne methode
Bij de moderne methode is de aanplant- en verbouw methode hetzelfde. Echter, het droogproces verschilt en ook worden de knollen erna ‘gegelatineerd’. Meteen na de oogst worden de knollen in grote dehydrators gedroogd. Deze moderne methode om maca te verwerken, is ontwikkeld om te helpen bij het standaardiseren van voedingsstoffen en het maximaliseren van de stof ‘glucosinolaat’.
Na het drogen worden de knollen vervoerd naar een verwerkingsinstallatie. Vervolgens worden ze gewassen in een biologische oplossing om ze te ontdoen van grond en bacteriën. Vervolgens worden de wortels in grote molens vermalen tot een fijn poeder.

Waarom en hoe gelatineren van Maca?

De meeste maca wordt na het drogen ‘gegelatineerd’, maar waarom en hoe gaat dat in zijn werk? Gelatinering is een proces waarbij maca wordt verwarmd tot een hoge temperatuur (70⁰ C). Door de hitte lossen de zetmeelmoleculen op. Het doel hiervan is een gemakkelijker verteerbaar poeder te maken met een hogere concentratie aan inhoudsstoffen. Tijdens dit proces wordt niets aan de maca toegevoegd. Om de opname in het lichaam verder nog te verbeteren, wordt er nog BioPerine (zwarte peperextract) toegevoegd aan het macapoeder, dat later wordt verwerkt tot tot gemakkelijk in te nemen capsules.

Afbeelding:
Vitaminesperpost

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.