Wat is een longontsteking?

Een longontsteking is is ontsteking van longblaasjes

Wanneer je inademt gaat de lucht via je luchtpijp (en de kleine vertakkingen van de longen) naar de longblaasjes. In de longblaasjes neemt je lichaam zuurstof op, bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen (ook wel bronchiën genoemd) ontstoken. Vaak is een bacterie de oorzaak, soms een virus. Wanneer je een longontsteking hebt heb je vaak moeite met ademen en kan je plotseling erg benauwd worden. Jaarlijks krijgen in Nederland meer dan 100.000 mensen een longontsteking (bij mensen boven de 55 en onder de 10 jaar komt dit vaker voor). Bij een zware longontsteking bestaat de kans dat je opgenomen wordt in het ziekenhuis, dit komt jaarlijks ongeveer 35.000 keer voor.
Wanneer de afweer van je lichaam minder goed werkt heb je een grotere kans dat de bacterie (of het virus, de schimmel of parasiet) je lichaam binnenkomt als je inademt. De benauwdheid komt omdat het slijmvlies opzwelt en er meer slijm ontstaat,

Je kunt een longontsteking oplopen door b.v. het influenzavirus. Klachten ontstaan vaak kort nadat je verkouden bent geweest: hoesten, koorts, snelle ademhaling, slap en lusteloos gevoel en soms pijn bij diep inademen. In plaats van op te knappen na de verkoudheid wordt je door de longontsteking juist zieker. Slijmoplossende middelen en hoestmiddelen worden veel verkocht maar helpen niet: de werking van de meeste middelen is niet aangetoond.

Tags: , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.