Wat is legionellabesmetting?

Legionellabesmetting is besmetting met de legionella bacterie

De zogenaamde legionellabesmetting kun je op verschillende manieren oplopen. Het in aanraking komen met legionella pneumophila, of simpelweg de legionellabacterie, is de voornaamste veroorzaker. Zelfs op de meest onverwachte plekken, zoals de douches bij zwembaden of sauna’s kunnen een potentiële besmettingsbron zijn. Door een besmetting met de legionellabacterie kun je je goed ziek voelen. Zo is de legionellagriep een mogelijk gevolg hiervan; dat is een infectie die normaliter vanzelf weer geneest. Een wat ernstiger gevolg is de zogeheten veteranenziekte, een zware vorm van een longontsteking.

Hoe zit het dan precies?

De bacterie zit in kleine aanvallen in aarde en leidingwater. Waterleidingen van kunststof vormen vaak een goede omgeving voor legionella. In kleine hoeveelheden is er niets aan de hand. Alleen bij een explosieve vermenigvuldiging kan het tot een risico worden. Wanneer het water in, onder andere, een zwembad tussen de 25 en 45 graden is, gedijt de legionellabacterie goed. Boven de 60 graden overleeft de bacterie niet.

In sauna’s en zwembaden

Locaties die tot een eventuele besmettingsbron kunnen worden zijn onder andere stoom-, bubbel- en zwembaden. Hiernaast zijn de douches, die in (openbare) zwembaden en sauna’s beschikbaar zijn, vaak dé aangewezen plek. Ook wanneer je aan het sproeien bent in de tuin heb je met plantensproeiers en tuinslangen een risico, net als kranen. Airconditioners kunnen mogelijk ook een risico vormen. Al is de kans op legionella bij airco’s nihil.

Veilig badderen in de tuin

Laat je niet door de legionella-informatie afschrikken. Het is niet zo dat je sauna’s en zwembaden moet mijden. Er worden wettelijke maatregelen genomen om verspreiding van de bacterie te voorkomen, zoals voldoende chloor toevoegen aan het zwembad. Als je een zwembad hebt in de tuin, zorg ervoor dat je de hygiëne goed op peil houdt:

  • Het zwemwater correct chloreren en rondpompen, zoals de handleiding van de leverancier aangeeft.
  • Doorspoelen en reinigen met water van minimaal 60 graden.

.Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.