Wat is kurkuma?

Kurkuma is een geelwortel

Curcuma longa of geelwortel is de wortel van de curcumaplant. Een tropische plant die mooie paarse bloemen draagt. De wortels zijn bevatten een gele kleurstof en worden gebruikt om kerrie en rijst, maar ook bijvoorbeeld mosterd, geel te kleuren. Kurkuma wordt in India niet alleen eeuwenlang culinair gebruikt, maar ook in de Ayurvedische kruidenkunde. De Indische mensen die in de jaren vijftig naar Nederland kwamen, gebruikten ‘Koenjit’ onder meer in hun ‘nasi koenjit’ (gele rijst). In het Engels noemen ze de wortel ‘Tumeric’.

Waar is het goed voor?

Van de wortels worden verschillende, krachtige kurkuma supplementen gemaakt. Deze kurkuma extracten kunnen enorm veelzijdig worden ingezet. De actieve stoffen binnen de Curcuma longa zijn de ‘curcuminoïden’. Kurkuma is mogelijk het meest effectieve voedingssupplement dat er bestaat. Er zijn inmiddels ontelbare wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd, waaruit naar voren komt dat voedingssupplementen met curcuminoïden en tetrahydrocurcuminoïden grote voordelen bieden voor lichaam en hersenen:

  • Het is een krachtige antioxidant*
  • Goed voor hart en bloedvaten*
  • Goed voor de lever*
  • Het heeft een positieve invloed op het immuunsysteem*
  • Bevordert de spijsvertering*
  • Goed voor de gewrichten*
  • Het draagt bij aan een normaal cholesterolgehalte*

*Deze gezondheidsclaims zijn op dit moment in behandeling bij de Efsa.

Hoe herken ik een goed kurkuma supplement?

De kwaliteit van een supplement wordt bepaald door de opname in het lichaam. Hoe beter actieve voedingsstoffen worden opgenomen, hoe effectiever. Ook is het percentage curcumines in een supplement van belang. Curcumine wordt niet zo gemakkelijk opgenomen in de bloedbaan en daarom wordt er de gepatenteerde stof BioPerine® aan toegevoegd. Piperine is een natuurlijke stof die wordt gewonnen uit zwarte peper (Piper nigrum). Het verbetert de opname van curcumines enorm. Curcumines zijn vetoplosbaar. Het is daarom een goed idee een kurkuma capsule te combineren met een lepeltje olie, een visolie softgel of de capsule vlak voor of tijdens een vetrijke maaltijd in te nemen.

Er zijn verschillende kurkumine supplementen verkrijgbaar en er bestaat zelfs een ‘witte curcumine’, die dezelfde rijke eigenschappen heeft als de gele kurkumine, maar met nog net eventjes wat extra’s. Ook zijn er interessante combinaties zoals bijvoorbeeld curcumine met groenlipmossel en zwarte bes blad. U kunt kurkuma capsules kopen op vitaminesperpost.nl. Dat de Curcuma Longa veelzijdig is, valt niet te ontkennen. Deze plant heeft mooie bloemen, biedt met haar wortels ondersteuning aan onze gezondheid en verrijkt het leven op culinair gebied.

Afbeelding:
VitaminesPerPost


Tags: , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.