Wat is een kroket?

Een kroket is een gefrituurde snack

In Nederland wordt met een kroket meestal een vleeskroket bedoeld, in België bedoeld men meestal een aardappelkroket. Waarschijnlijk ligt de oorsprong van de kroket in Frankrijk: daar werd in 1705 voor het eerst gesproken over een croquet, in Nederlandse recepten is de eerste melding uit 1830. De afmeting en receptuur van een kroket verschillen per leverancier maar gemiddeld is een korket 10,5 centimeter lang en heeft het een diameter van 3 cm. Een rundvleeskroket bestaat uit water, vlees, vet, zout, uien, tarwemeel, paneermeel (voor de korst) en kruiden en specerijen. Na de frikandel is de kroket de favoriete snack van Nederlands: gemiddeld eet een volwassen persoon 25 kroketten per jaar. Er zijn verschillende soorten kroketten verkrijgbaar, denk aan de kalfskroket, kipkroket, garnalenkroket, goulashkroket, kaaskroket, satekroket, groentekroket etc. Na jarenlang de kroket in de frituur klaar gemaakt te hebben zijn er tegenwoordig ook kroketten die in de over klaargemaakt kunnen worden: deze is minder vet en dus minder slecht voor de gezondheid. Je maakt een kroket door een dikke saus te maken (van van ragout) die je laat afkoelen en daarna maak je de vorm van een kroket. Hierna rol je hem door ei, bloem en paneermeel zodat die van alle kanten goed afgesloten is en het niet zo makkelijk barst. Daarna moet je de kroket frituren waardoor er een knapperige korst ontstaat en de ragout warm wordt.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.