Koosjer betekent bereid volgens Joodse wetten
Volgens het jodendom bestaat er onrein voedsel. Daarom hebben zij hun eigen spijswetten opgesteld, zodat het eten van onrein voedsel voorkomen kan worden. Wanneer het eten volgens deze wetten bereid is, is het dus rein. Dan is het voedsel koosjer. Onrein voedsel wordt daarentegen treife genoemd. Alhoewel de wat meer moderne joodse personen wat losser omgaan met de regels, houden orthodoxe joden zich precies aan de opgestelde regels omtrent eten. Je weet dat je met koosjer eten te maken hebt wanneer het goedgekeurd is door een rabbijn. Producten die koosjer zijn, zijn dan ook makkelijk te herkennen dankzij de ORT (Onder Rabbinaal Toezicht) stempel die op de verpakking terug te vinden is.
Er zijn een aantal voorschriften terug te vinden in de Thora die je meer kunnen vertellen over wat koosjer is en wat niet. Ten eerste zijn er de dieren die wel of niet gegeten mogen worden. Zo mogen dieren met gespleten hoeven die herkauwen wel gegeten worden. Rund, schaap, geit en hert mag dus wel terwijl varken, paarden of hazen niet gegeten mogen worden. Waterdieren dienen over vissen en schubben te beschikken. Ook verschillende vogels, dieren lopend op klauwen, afgeschoten wild en insecten met vleugels mogen niet gegeten worden.
Tags: dieren, eten, jodendom, koosjer, onrein, rein, spijswetten, thora, voedsel